Ezeket látta már?

Könnyebben kaphat szívinfarktust, ha elhanyagolja a fogmosást

fogmosás

A szájüregi baktériumok által kibocsátott toxinok - amik szerkezetükben nagyon hasonlítanak az érfalakban és a véráramban lévő fehérjékre - érfalkárosodáshoz, vagy akár vérrögképződéshez vezethetnek.

Megelőzhetjük a szívinfarktust az alapos fogmosással?

A szájüregben élő baktériumok és mikroorganizmusok befolyásolják fogaink és fogínyünk egészségét, ugyanakkor a gyulladásos megbetegedések akár életveszélyesek is lehetnek, nem csak a diagnosztizált szívbetegek számára.

A szájüregben élő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok milliárdjai megkérdőjelezhetetlenül befolyásolják a fogak és a fogíny egészségét.

Vajon okoznak-e problémákat a szívben vagy az erekben? Segíthet-e megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket a szájhigiéné fokozása?

Rossz szájhigiénié = szívinfarktus?

A Harvard Egyetem szakmai kiadványa, a Harvard Heart Letter szerint az elgondolás, hogy a szájüregi problémák a szervezet más részeiben is betegségek kialakulását segíthetik elő, nem megalapozatlan, csak idáig nehéz volt bizonyítani az összefüggést.

A tudósok számos lehetséges mechanizmust vizsgálnak, amelyek igazolhatják a kapcsolatot a szájhigiéné és a szívbetegségek között.

A krónikus fogínygyulladásban (periodontitis) szenvedő betegekben a rágás és a fogmosás során baktériumok kerülnek a véráramba. Számos baktérium, amely szerepet játszik a periodontitis-ben, megtalálható az artériákban, a szívben és egyéb helyeken lévő ateroszklerotikus plakkokban (érelmeszesedéses felrakódás). Ezek a plakkok szívrohamhoz vezethetnek.

Milyen problémákat okozhatnak a szájüregi baktériumok?

A szájüregi baktériumok azonban másképpen is okozhatnak problémákat. Az általuk kibocsátott toxinok - amik szerkezetükben nagyon hasonlítanak az érfalakban és a véráramban lévő fehérjékre - ugyanis érfalkárosodáshoz vagy akár vérrögképződéshez vezethetnek.

Az is elképzelhető, hogy a szájüregi krónikus gyulladás hatására az egész szervezetben fokozódnak a gyulladásos folyamatok, így az artériákban is, ami végső soron szívrohamhoz vagy gutaütéshez vezethet.

Tudja, hogy pontosan hány percig kell fogat mosni? Helyesen kezeli a fogselymet? Kattintson a részletekért!

Noha jelenleg nem ismert, pontosan hogyan is áll kapcsolatban a periodontitis (és más szájbetegségek) a szívbetegségekkel, a fogak ápolása ettől függetlenül fontos.

A napi rendszeres fogmosás és a fogorvos évente legalább két alkalommal való felkeresése kifizetődő a szájbetegségek elkerülése szempontjából - és talán a szívbetegségek megelőzésében is segíthet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kezeletlen szívritmuszavar: feszültségérzet, szédülés is árulkodhat róla

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívritmuszavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához