Ezeket látta már?

A szívem megszakad... egy új betegség nyomában

Kórosan működnek a megszakadt szív (ang. broken heart) koszorúerei. A szívroham tünetei miatt kórházba szállított beteg koszorúerei a részletes vizsgálat során először épnek tűnnek, ám aztán az derül ki, hogy amikor tágulniuk kellene, összeszűkülnek.

A rohammentő által beszállított betegnél általában késedelem nélkül elkezdik a vizsgálatot, hiszen a hirtelen bekövetkező, nagy mellkasi fájdalom súlyos, heveny infarktusra utal.

A szívem megszakad... egy új betegség nyomában

A meglepetés az, hogy valamennyi koszorúér átjárható, egyik sem záródott el, pedig a laboratóriumi leletek, az EKG is a szív bal kamráját vérrel ellátó koszorúér-hálózat súlyos zavarát mutatta. Ez a ritka helyzet az, amelyet az amerikai szívgyógyászatban megszakadt szív tünetcsoportnak neveztek el.

Valójában japán kardiológusok írták le először ezt az ijesztő helyzetet. Megfigyelték, hogy vannak szívbetegek, akiknél a szív legfontosabb motorja, a bal szívkamra különös formát ölt: a szívcsúcs furcsán elődomborodik, ami a japán halászatban használatos polipfogó szerkezetre emlékeztet, az ottani szakorvosok ezért nevezték el tako-tsubo szindrómának. (ld kommentárunkat is!)

Ezek a betegek általában változás kora utáni nők, akiket legtöbbször valamilyen nagy stressz ért, mint például a legjobban szeretett családtag elvesztése. Ennek megfelelően ezt a súlyos állapotot stressz okozta szívizom-károsodásnak is nevezték.

Megszakadt szív-szindróma

Egy érdekes újonnan felismert betegség: a népszerű néven megszakadt szív-szindróma, mánven tako-tsubo szindróma (ez japán elnevezés), ill. ABS (apical ballooning syndrome, szívcsúcs ballonszerű kitüremkedése talán így lehetne fordítani ez utóbbit).

Mi a jellemzője?

Ezt a jelensége stressz cardiomyopathiának tartják, azaz nem elzáródásos típusú, hanem stressz okozta szívizomkárosodás. Lényege a szívitom hirtelen, átmeneti elvékonyodása. Ennek legfőbb okának látszik valamely igen erős emocionális stressz, pl. közeli hozzátartozó elvesztése, idegösszeomlás, kudarcok sorozata, ezért terjedt el a "megszakadt szív-szindróma elnevezés.

A jelenség jól ismert okozója lehet az akut szívelégtelenségek, halállal végződő kamrai ritmuszavaroknak, kamrai ruptúrának (hasadás).

Ami jellemző tünet: hirtlen fellépő szívelégtelenség, erős mellkasi fájdalom, és az EKG-n mellső fali infarktusra utaló jelek. A beteg megfigyelése közben észlelhető a bal kamra csúcsának kidudorodása. Tulajdonképpen ez a legjellemzőbb tünet, ami el is különíti más, hasonlónak tűnő szívbetegségektől. (Innen eredt a japán elnevezés is.)

Megemelkedik a keringő katekolaminok szintje a vérben (arenalin). Érdekes módon koronária (koszorús) erek angiográfiás vizsgálata nem mutat jelentősebb elzáródást, blokkot. főként posztmenopauzában lévő nőkben fordul elő. Igen gyakori a súlyos érzelmi és/vagy fizikális stresszhatás.

(a szerk., forrás wikipedia)

Amir Lerman, a világhírű Mayo Klinika kardiológusa és munkatársai 12 ilyen nőbeteget vizsgáltak meg, és szívműködésüket 12 hasonló korú, de panaszmentes nő leleteivel hasonlították össze. Volt még egy harmadik csoport is: olyan nők, akiknél igazi szívinfarktus zajlott le. A vizsgálat résztvevőinek a pszichés stresszt változó hosszúságú, bonyolult számtani feladatok megoldása, illetve képrejtvények megfejtése jelentette. Közben az erek állapotát és működését mérték különböző műszerekkel.

"A megszakadt szívű betegek koszorúerei stresszhelyzetben, amikor több vérre volna szükség és tágulniuk kellene, inkább összeszűkülnek, szemben az egészséges nők és a szervi szívbetegek ereivel - foglalta össze a vizsgálat vezetője. - Ha ez korán tisztázható, a szívrohamot könnyebb megelőzni."

Az eredményeket az Amerikai Kardiológus Kollégium tudományos folyóirata közölte.

Forrás: MTI