Ezeket látta már?

Szívultrahang-vizsgálat: mikor indokolt, hogyan végzik?

Szívultrahang vizsgálat mikor indokolt, hogyan végzik

Milyen típusai vannak a szívultrahangnak? Hogyan készüljünk a szívultrahang-vizsgálatra?

A szívultrahang olyan vizsgálat, melynek során a szakorvos hanghullámok segítségével alkot képet a működő szívről. A szívultrahang viszonylag gyakori vizsgálat, mely a legtöbb esetben nem jár együtt fájdalommal. A szívultrahangos vizsgálatra akkor lehet szükség, ha az orvos valamilyen, a szívet érintő betegség meglétét gyanítja. Szívultrahang segítségével diagnosztizálják többek között a szívkamrákkal vagy szívbillentyűkkel kapcsolatos problémákat. Szívultrahangot már az anyaméhben növekvő magzatnál is végeznek, hogy az esetleges fejlődési rendellenességeket kiszűrhessék.

A szívultrahang típusai

A szívultrahangos vizsgálatnak különböző típusai vannak, például attól függően, hogy milyen "irányból" közelítik meg a szívet. Ennek alapján megkülönböztethető a mellkason keresztül végzett szívultrahang vagy a nyelőcsőn keresztül végzett szívultrahang.

Időnként úgynevezett terheléses (stressz-) szívultrahang segíthet megállapítani a betegséget. Erre azért lehet szükség, mert bizonyos problémák csak akkor "látszódnak", észrevehetőek, amikor a szervezetet, illetve a szívet terheljük. Ebben az esetben az érintettnek valamilyen testmozgást kell végeznie (pl. futópadon, szobabiciklin), és ezalatt vizsgálják a szívet az ultrahanggal. A mozgás helyett gyógyszerrel is elérhetik ezt a hatást.

Veszélyes-e a szívultrahang?

A hagyományos, leggyakrabban végzett, mellkason keresztül történő szívultrahang semmilyen veszéllyel nem jár, a vizsgálat nem fájdalmas, maximum az lehet egy kicsit kellemetlenül hűvös, mikor a speciális anyaggal bekent vizsgálófejet a bőrre teszik. A nyelőcsőn keresztül végzett vizsgálatot általában bódításban végzik. Előfordulhat, hogy a vizsgálat után fájni fog a torkunk, és arra is érdemes felkészülni, hogy a kapott gyógyszerek miatt nem tudunk majd autót vezetni.

Általában nem szükséges semmilyen különleges előkészület a szívultrahangos vizsgálat előtt. A terheléses szívultrahang előtt lehetőleg ne fogyasszunk koffeint tartalmazó italokat vagy gyógyszereket – érdemes egyeztetni az orvosunkkal arról, mit ehetünk és mit nem, bevehetjük-e a szokásos gyógyszereinket stb.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához