Ezeket látta már?

Koffein és guarana: ezért ne adjuk a gyereknek

energiaital

Tíz évvel ezelőtt még meglepő lett volna valószínűleg, de manapság egyáltalán nem rökönyödünk meg azon, ha egy tinédzsert látunk energiaitalt vagy kávét inni. Ugyanakkor a túl sok koffein fogyasztása épp rájuk a legveszélyesebb.

Felnőttek számára még tolerálható mennyiségnek számít a napi 400mg koffein (ez körülbelül 4×2dl instant kávét jelent), ugyanakkor már 300mg felett okozhat kézremegést.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a tizenéveseknek ennek a negyedét mondja tolerálható mennyiségnek, míg a 12 éven aluliakat minden formában tiltaná tőle, pedig a gyermekek 75 százaléka fogyaszt naponta koffeintartalmú termékeket.

Ez a szám azért is ijesztő, mert ugyan csökkent az üdítőitalok vásárlóinak száma, a kávék és az energiaitalok népszerűsége töretlen.

Milyen hatása van a koffeinnek?

A koffein egy olyan drog, amely a természetben számos növény levelében és magjában fordul elő, ugyanakkor mesterségesen is előállítható, így adalékanyagként is használják élelmiszergyártás során.

Stimulálja az idegrendszert, fokozza az éberséget és az információfeldolgozási sebességet, a figyelmet, a reakcióidőt, ugyanakkor nem kívánt mellékhatásokat is okozhat felnőtteknek egyaránt, például a korábban említett remegést, vagy gyomorfájdalmakat.

Az idegrendszeri fejlődés és a csontok ellensége a koffein Az idegrendszeri fejlődés és a csontok ellensége a koffein Forrás: EgészségKalauz

Az igazán nagy veszély ugyanakkor az, hogy a koffein késleltetheti a gyermekek idegrendszerének fejlődését – mondják a kutatók, akik megállapították azt is, hogy a fiúk szervezetére erősebb hatással van a vegyület, mint a lányokéra.

Megzavarja az agyban lévő idegpályák kapcsolódásának kifejlődését, így ezek nem, vagy nem megfelelően alakulnak ki a serdülőkor végére, ráadásul a szer csökkenti az alvás iránti igényt is, ami a mentális és fizikai egészségre egyaránt káros.

Az energiaitalok fogyasztása pedig köztudottan kalciumelvonó– szintén a koffein miatt – így fokozza a korai csontritkulás kialakulásának esélyét, de egyes szívproblémákon is súlyosbíthat, illetve kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel vagy lappangó betegségekkel.

A koffein jó és rossz hatásairól olvasson tovább!

A guaranára is figyelni kell!

A szülőknek azt tanácsolja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, hogy alaposan vizsgálják meg, hogy az általuk vásárolt vagy ajánlott ital valóban sportital-e vagy csak egy egyszerű energiaital, illetve érdemes megnézni a csomagoláson azt is, tartalmaz-e a termék guaranát, amely nagy mennyiségben a koffeinhez hasonló mellékhatásokat okozhat. A fő tanács azonban most is az, hogy kezdjük el időben a prevenciót, akár már az alsó tagozatban a pedagógusok segítségével.

Forrás:https://www.verywell.com/effects-of-caffeine-on-teenagers-4126761

Forrás: EgészségKalauz