Ezeket látta már?

Teljes szívblokk: ezekre a tünetekre figyeljen - orvos nélkül végzetes lehet!

szívinfarktus, szívroham, szívbetegség, hirtelen szívmegállás, szívhalál

A teljes szívblokk orvosi vészhelyzetnek számít. Halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik rögtön.

Mi az a teljes szívblokk?

A teljes szívblokk, más néven harmadfokú szívblokk a szívblokk legsúlyosabb típusa. Azt jelenti, hogy a szív felső kamrái (pitvarok) és alsó kamrái (kamrák) között megszűnik az aktivitás, nem áramolnak át az elektromos impulzusok. Azonnali orvosi ellátás nélkül végzetes lehet.

Szívének gondosan összehangolt elektromos rendszere van, amely szabályozza, hogyan ver a szíve. Ha a szív elektromos jeleinek szokásos, egyenletes áramlása megszakad, az potenciálisan veszélyes állapotokat eredményezhet.

Az egyik ilyen állapot az úgynevezett teljes szívblokk, más néven harmadfokú szívblokk.

Teljes szívblokk akkor lép fel, amikor a szív felső kamráiban (pitvarokban) induló elektromos impulzusok nem jutnak le az alsó kamrákba (kamrákba). Ha ez megtörténik, a kamrák nem tudnak megfelelően összehúzódni és vért pumpálni a tüdőbe és a test többi részébe.

szívdaganat, szívrák, mixóma, mysoma, fibroma, lipoma, teratoma cordis, daganat, tumor A teljes szívblokk akkor következik be, amikor a szív felső kamráiban (pitvarokban) az elektromos impulzusok nem jutnak le az alsó kamrákba (kamrákba). Forrás: shutterstock.com

A teljes szívblokk a szívblokk legsúlyosabb típusa. Az elsőfokú szívblokk a legenyhébb, és a pitvarokból a kamrákba irányuló elektromos impulzusok lelassulása jellemzi. A másodfokú szívblokk azt jelenti, hogy az impulzusok időnként egyáltalán nem jutnak el a kamrákhoz, ami a szív kihagyását okozza.

A teljes szívblokk orvosi vészhelyzetnek minősül. Azonnali orvosi ellátás nélkül életveszélyes lehet.

Ez a cikk közelebbről megvizsgálja a teljes szívblokkot és annak okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit.

Mi okozza a teljes szívblokkot?

A teljes szívblokknak számos lehetséges oka van. Sok esetben valamilyen szívbetegség okozhatja, mint például:

 • szívroham
 • kardiomiopátia (a szívizom gyengülése)
 • szívizomfibrózis (a szívszövet hegesedése)
 • szívbillentyű-betegség
 • Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak teljes szívblokkot.

Az antiaritmiás gyógyszerek - amelyeket az orvosok a túl gyors, túl lassú vagy kiszámíthatatlan szívritmus kezelésére írnak fel - néha első-, másod- vagy harmadfokú szívblokkot válthatnak ki. A szívelégtelenség kezelésére általánosan használt digoxin szintén összefüggésbe hozható a szívblokkkal.

Bizonyos elektrolitok, például a kálium egyensúlyhiánya szintén kiválthat teljes szívblokkot.

Ritkán előfordulhat, hogy egy csecsemő már ezzel az állapottal születik. A Ritka Rendellenességek Nemzeti Szervezete szerint a veleszületett harmadfokú szívblokk körülbelül minden 20 000-25 000 élveszületésből 1-et érint.

Melyek a kockázati tényezők?

A teljes szívblokk kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, különösen, ha Önnek szívvel kapcsolatos problémái vannak. Becslések szerint a 70 év feletti, szívbetegségben szenvedő emberek 5-10%-ánál alakul ki teljes szívblokk.

Egy 2019-es tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik nem kezelik a vérnyomásukat vagy a vércukorszintjüket, nagyobb lehet a teljes szívblokk kialakulásának kockázata.

Mik a tünetek?

A teljes szívblokkban szenvedők egy része nem tapasztal észrevehető tüneteket. Másoknál a tünetek fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhetnek. A teljes szívblokk leggyakoribb tünetei közé tartoznak a következők:

 • szédülés
 • fáradtság
 • ájulás
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom vagy nyomás

Ha a fenti tünetek bármelyike hirtelen jelentkezik vagy súlyossá válik, hívja a mentőket. Ezek a tünetek szívrohamra is utalhatnak, és az orvosi vészhelyzet jeleiként kell kezelni őket.

Hogyan diagnosztizálják a teljes szívblokkot?

A teljes szívblokk diagnosztizálásához orvosának képesnek kell lennie arra, hogy felmérje a szív elektromos aktivitását. Ez általában elektrokardiogrammal (EKG) történik.

Az EKG egy nem invazív vizsgálat, amely a mellkasra helyezett elektródák segítségével rögzíti a szív elektromos aktivitását. Számos ritmuszavar típusát képes kimutatni, beleértve a teljes szívblokkot is.

Egyes esetekben azonban az EKG nem feltétlenül diagnosztizálja az állapotot. Ennek oka, hogy a teljes szívblokk lehet időszakonként előforduló is.

Ezért a diagnózishoz szívritmus-monitorozásra is szükség lehet. Ez Holter-vizsgálattal, vagy tapaszmonitorral történik. Ezek a készülékek 24 órán keresztül vagy akár hosszabb ideig is, folyamatosan figyelik és rögzítik a szívritmust és a szívfrekvenciát.

E diagnosztikai vizsgálatokon kívül orvosa a következőket is elvégzi:

 • áttekinti a kórtörténetét
 • rákérdez a tüneteire
 • fizikális vizsgálatot végez
 • felülvizsgálja a jelenleg szedett gyógyszereit

Hogyan kezelhető a teljes szívblokk?

Amikor először diagnosztizálják a teljes szívblokkot, az orvosok megpróbálhatják az atropin nevű gyógyszerrel helyreállítani a szív egészséges elektromos aktivitását. Ezt bradikardia, azaz atipikusan lassú szívritmus esetén adják. A gyógyszer néha olyan esetekben is hat, amikor a teljes szívblokkot szívroham vagy gyógyszerek váltják ki.

Ha a teljes szívblokkot szívroham okozta, ideiglenes pacemaker is alkalmazható, amely segít helyreállítani a szívritmust, amíg a szívizom helyre nem áll az egészséges véráramlással együtt.

A legtöbb esetben azonban a teljes szívblokk esetén a tartós, beültethető pacemaker az egyetlen megoldás. A pacemaker egy kisméretű, saját akkumulátorral működő eszköz, amely vékony, rugalmas vezetékeken keresztül elektromos jeleket küld a szívbe az egyenletes szívritmus fenntartása érdekében.

Ha az orvosok megállapítják, hogy a teljes szívblokknak oka visszafordítható, az ok megszüntetésével a szívblokk is megszűntethető. Ha például egy gyógyszer váltotta ki a teljes szívblokkot, a kezelés valószínűleg egyet jelent majd egy másik gyógyszerre való áttéréssel.

Mennyire súlyos a teljes szívblokk?

A teljes szívblokk súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szívmegállást - a szív- és tüdőműködés hirtelen leállását. A szívmegállás végzetes lehet, ha nem kezelik azonnal.

Mivel a teljes szívblokk miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia a vér pumpálásához, az egyik szövődmény a szívelégtelenség, a szív pumpáló képességének krónikus gyengülése.

A teljes szívblokk az agy vérellátásának csökkenését is jelenti, ami ájulást és elesettséget okozhat.

Mik a kilátások?

A teljes szívblokk kilátásai sokkal kedvezőbbek, ha a lehető leghamarabb diagnosztizálják és kezelik. Ha a teljes szívblokkot azonnal pacemakerrel vagy más kezelési protokollokkal kezelik, a szív tartós egészségének kilátásai ígéretesek.

Hasonlóképpen, ha a teljes szívblokk bizonyos gyógyszerek megváltoztatásával vagy elhagyásával, illetve az elektrolit-egyensúlyhiány korrigálásával fordítható vissza, a kilátások ekkor is kiválóak.

A teljes szívblokkban szenvedő emberek azonban még a megfelelő kezelés mellett is nagyobb a szívelégtelenség kockázata. Ha teljes szívblokkja volt, különösen fontos, hogy szorosan együttműködjön orvosával vagy kardiológusával az életmódváltás érdekében - szigorúan tartsa be a javasolt kezelési tervet.

A szívblokk fokozatai

A szívblokk során a pitvar és a kamra között elhelyezkedő pitvar-kamrai csomón az elektromos impulzus késve jut keresztül. A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy a vezetés a kamrákra enyhén, illetve időszakosan késleltetett, vagy teljesen megszűnt.

Az elsőfokú szívblokk esetén

A pitvar minden impulzusa eléri a kamrát, de lelassul a pitvar-kamrai csomón, a késés időtartama a másodperc törtrészét nem haladja meg. A vezetési probléma ebben a formában nem okoz tüneteket. Az elsőfokú szívblokk gyakori az edzett atlétákon, tinédzsereken, fiatal felnőtteken, és a vágusz ideg nagyfokú aktivitása esetén. Ezt az állapotot okozhatja még reumás láz vagy szarkoidózis okozta szívbetegség és gyógyszerek is kiválthatják. A vezetési zavar az EKG-n látható megnyúlt átvezetési idő alapján állapítható meg.

A másodfokú szívblokk esetén

Nem minden impulzus jut át a pitvarból a kamrába. Ebben a blokk-típusban a szívütések lelassulnak vagy szabálytalan ritmusúvá válnak. A másodfokú blokk néhány formája harmadfokúvá alakul.

Harmadfokú blokk esetén

Az impulzusok pitvarból kamrára való terjedése teljesen blokkolt. A szívműködést a pitvar-kamrai csomó vagy maguk a kamrák vezérlik. A szív normális pacemakerének (szinusz csomó) műköése kiesik, így a kamrai ütések nagyon lassúak, kevesebb mint 50/perc. A harmadfokú blokk súlyos aritmia, ami a szív pumpafunkcióját befolyásolhatja. Gyakori az ájulás (szinkópe), a szédülés és a hirtelen fellépő szívelégtelenség. Amikor a kamrai ritmus gyorsabb mint 40/perc, a tünetek kevésbé súlyosak, de fáradtság, álló helyzetben alacsony vérnyomás és légszomj észlelhető. A pitvar-kamrai csomó és a kamra elektromos vezérlése nemcsak lassú ritmusú, hanem gyakran rendszertelen és megbízhatatlan is.

Összefoglalva a lényeg

 • A teljes szívblokk a szívblokk legsúlyosabb típusa.

Ez azt jelenti, hogy a szív felső kamrái (pitvarok) és alsó kamrái (kamrák) között teljes blokk vagy az elektromos aktivitás szétválása áll fenn. Orvosi vészhelyzetnek számít, és halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik azonnal.

 • A teljes szívblokkot gyakran szívbetegség vagy a szív strukturális problémája okozza.

Gyógyszerek vagy elektrolit-egyensúlyhiány is okozhatja. Ritkán előfordulhat, hogy a baba ezzel az állapottal születik.

 • Pontos diagnózissal és időben megkezdett kezeléssel elkerülhető a teljes szívblokkot gyakran kísérő súlyos szövődmények egy része.
 • Az elsőfokú blokk nem igényel kezelést még akkor sem, ha szívbetegség okozza.
 • Másodfokú blokk bizonyos eseteiben pacemaker beültetése szükséges.
 • A harmadfokú blokk csaknem mindig szükségessé teszi a pacemakert.
 • Ideiglenes pacemaker alkalmazható sürgősségi esetben addig, amíg az állandó pacemaker nem kerül beültetésre. A legtöbb betegnek élete végéig szüksége van a mesterséges pacemakerre, bár a normális ritmus néha visszatér magától a kiváltó betegség, például a szívinfarktus gyógyul.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Örökölhető szívbetegségek: így ismerheti fel időben, a tünetek alapján

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívprobléma

Forrás: Healthline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához