Ezeket látta már?

Testzsír - és az artériák merevsége

A testzsír elhelyezkedése előre jelezheti az artériák merevségét. Egy új tanulmányból az derül ki, hogy a zsír különböző eloszlási mintái fekete és fehér nőkben megnövekedett artériamerevséget jelezhet előre, ami a szív-érrendszeri megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

A merev, meszes falú artériák miatt a szív csak nagyobb erőfeszítés árán tudja pumpálni a vért. Az állapot az érelmeszesedés kialakulásával összefüggésbe hozható, melynek következtében a vérátáramlás gátlódik, ami szívrohamot eredményezhet.

Az atlantai Emory Egyetem kutatói Dr. Danny Eapen vezetésével bőrvastagság mérővel mérték a zsírt 102 fekete és 228 fehér középkorú nő testének különböző pontjain, köztük a mellkas felső részén, a hónaljban, a tricepsznél, a lapocka alatt, a hason, a csípőcsont felett és a combon. A nőkben az artériák merevségét is mérték.

A fehér nőkhöz viszonyítva a fekete nőkben nagyobb artériafal-merevséget és több zsírt mutattak ki a hónaljban, a tricepszben, a lapockában és a csípőcsont környékén.

Az artériák meszességével merevséggel esetlegesen összefüggésben álló egyéb tényezők beleszámítása után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hónalj környékén elhelyezkedő zsír fekete nőkben jelzi előre az artériák falának merevségét, fehér nőkben pedig a has és a tricepsz környékén lévő zsír számíthat előjelnek.

A tanulmányt az Amerikai Kardiológus Társaság chicagói konferenciáján tették közzé.

Forrás: MTI