Ezeket látta már?

Több nő kap infarktust, de jobban gyógyulnak

Régen sokkal több férfi került szívinfarktus miatt kórházba, mint nő, de ez az arány megfordulóban van, a gyengébb nem tagjai azonban jobban gyógyulnak szívroham után, mint a férfiak. Az elgondolkoztató adatokat az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat két tanulmánya ismerteti.

Az Egyesült Államokban 1988 és 1994 között a szívinfarktus sokkal gyakoribb volt a férfitársadalomban, mint a nők között. Ez a különbség alaposan csökkent, mert az amerikai férfiak az utolsó öt évben ritkábban kapnak infarktust, viszont mind több nőbeteget kell szívroham miatt mentővel bevinni a kórházi őrzőszobába.

A kemény tények erősen cáfolják azt a közhitet, hogy a változás kora előtt a nőket a koszorúér-betegség ellen védik a női nemi hormonok. Ez bizonyos mértékben igaz, de a szív- és érrendszeri betegségre vonatkozó kockázati tényezők sokkal nagyobb mértékben befolyásolják korunkban a nők életét, mint a férfiakét.

Az 1994-2006 közötti időszak adatait földolgozó tanulmány, csaknem egymillió infarktus miatt kezelt beteg halálozásával kapcsolatban bizonyította, hogy az 55 évesnél fiatalabb korcsoportban, a nők háromszor jobb eséllyel tudták túlélni a szívrohamot, mint az erősebb nem tagjai. Az idősebbeknél ilyen különbség már nem volt.

Sok országban, például nálunk is, a nők fiatal korosztálya, vezetői pozícióba kerülve olyan életstílust vesz fel, ami korábban a férfi vezetőkre volt jellemző: több a kellemetlen munkahelyi stressz, a distressz és ma már több fiatal nő dohányzik, mint férfi.

Sabine Oertelt-Prigione és Vera Regith-Zagrosek szerkesztőségi cikke, mely a tanulmányokat bevezeti, hangsúlyozza: "Az eredmények alapján a kockázati tényezőkre, mint a dohányzásra, a magas vérnyomásra vagy a cukorbetegségre vonatkozó fokozott tanácsadási program, a megelőzés elmulasztása teljességgel megengedhetetlen".

Fölhívják a figyelmet a Szív Világszövetség nemzetközi mozgalmára, melynek lényege, hogy mindenki megértse: a nők szíve a koszorúér-betegség szempontjából ugyanolyan mértékben veszélyeztetett, mint a férfiaké. A világszerte terjedő mozgalom jelképe elegáns, piros női ruha és jelszava: "Ez nem piros ruha. Ez riadó" A világméretű program hazai gazdája a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához