Ezeket látta már?

Több szülés, nagyobb kockázat a szívbetegségre?

A palesztin asszonyok sok gyermeket szülnek, ez kiváló alkalmat teremtett az UNICEF (az ENSZ gyermekjóléti szervezete) kutatói számára, hogy tanulmányozzák a szülések számának a koszorúérbetegségek kockázatára gyakorolt hatását. Kiderült, hogy a kockázat a hatnál több gyermekes anyák esetében jelentősen magasabb.

Dr. Najwa Odeh Rizkallah és munkatársai azt találták, hogy a szülések számának emelkedésével megnő az elhízás, a magas vérzsírszint és a metabolikus szindróma kockázata, amelyek mind emelik a koszorúérbetegségek rizikóját.

A kutatók 500, menekülttáborban élő palesztin asszonyt vontak be a vizsgálatba, akik életkora 40 és 65 év közé esett. A nőknél megmérték a vérzsírok és a vércukor szintjét, továbbá meghatározták az esetleges elhízás fokát, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma jelenlétét.

A résztvevők átlagosan 7,3 gyermeket szültek. Több, mint kétharmaduk (69 százalék) elhízott volt, 84 százalékuknál úgynevezett centrális elhízás állt fenn (derékbőség 88 cm felett), 52 százalékban hasi elhízás volt jelen. Minden ötödik nő cukorbeteg volt, a magas vérnyomás 43 százalékban fordult elő. Az adatok életkorra és más tényezőkre történt korrekcióját követően megállapították, hogy a hatodik gyermek után minden további szülés 0,3 ponttal növelte meg a testtömegindex (BMI) értékét, 0,58 centiméterrel a derékbőséget és 0,036 mmol/l-rel a vérzsírszintet. A sokgyermekes asszonyoknál a metabolikus szindróma is sokkal gyakrabban fordult elő.

"A palesztin asszonyok körében a magas gyermekszám szoros összefüggést mutatott az elhízás, a magas vérzsírszint és a metabolikus szindróma magas kockázatával" – írták a szerzők a Lancet folyóiratban megjelent cikkben. "Ezek a kockázati tényezők együtt vagy önmagukban megnövelik a koszorúérbetegségek előfordulásának valószínűségét. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, milyen hatással van erre a családtervezés."

Forrás: Medipress