Ezeket látta már?

Előzze meg a trombózist! Ezekkel a módszerekkel csökkentheti a kockázatát

trombózis esély, hormonterápia, fogamzásgátló, trombofliák, lupus

Mélyvénás trombózisa bárkinek lehet, de vannak olyan praktikák, amelyekkel csökkenthető a vérrögök kialakulásának kockázata.

Hogy mégis mi mindent érdemes bevetni a vérrögök ellen, azt prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája osztotta meg.

Kiket veszélyeztet a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek kisebb-nagyobb mértékben megnövelik az esélyét. Ezek lehetnek életmódbeli és egészségügyi faktorok is.

Ez előbbihez tartozik például a dohányzás, mozgásszegény életmód (ide sorolható még a hosszú utazás/gipszrögzítés miatti mozgásképtelenség is), kevés folyadék fogyasztása, helytelen étkezés és az ebből adódó túlsúly. Betegségek tekintetében a trombofliák, diabetes, pitvarfibrilláció, lupus, bizonyos jó-és rosszindulatú daganatok (és a rákellenes készítmények), súlyosabb visszértágulatok, bélgyulladás növelik a kockázatot.

De ide tartozik még a terhesség is, hiszen mind a várandósság, mind a gyermekágyi időszak során megnő a trombózis veszélye a kialakuló hormonális és fizikai változások miatt. Végül érdemes még felhívni a figyelmet a hormonterápiák veszélyére is (ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, klimax elleni szerek is is), ugyanis ezek szintén megnövelik a thrombusok keletkezésének rizikóját.

Sokszor elég az életmódra való odafigyelés

Az egészséges életmód követése (megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás) számtalan betegség és kóros állapot ellen védelmet nyújthat- így a trombózis ellen is.

Szerencsére az emberek nagy része tisztában van azzal, mikkel lehet hozzájárulni a megelőzéshez minél idősebb valaki, annál inkább tud ezekről, ami nem is meglepő, hiszen a legtöbbször őket sújtja trombózis.

Ezek az életmódbeli tényezők csökkentik a leginkább a trombózis esélyét:

  • rendszeres testmozgás
  • egészséges étkezés
  • bőséges folyadékbevitel
  • rendszeres hideg-meleg váltózuhany
  • dohányzásról való leszokás
  • szükség esetén kompressziós harisnya/rugalmas fásli viselése

Érdekesség, hogy kutatások szerint a hideg-meleg váltózuhany jótékony hatásaival vannak a legkevésbé informáltak az emberek, pedig igen hatásos preventív módszer, hiszen ezáltal felpezsdül a vérkeringés, csökkenti az ödémát, edzi az ereket, pozitív hatással van a visszértágulatokra és az abból adódó nehézlábérzésre is.

Van, hogy gyógyszerre is szükség van

Léteznek olyan állapotok, melyek megléte esetén az életmódbeli szabályok betartása mellett gyógyszeres terápia is indokolt, hogy ne alakulhassanak ki vérrögök. Hogy kinek van erre szükség, azt trombózis rizikó felméréssel lehet pontosan meghatározni. Amennyiben valakinél jelen van trombofília (ha a családban volt már trombózis, érdemes trombofília vizsgálatot végeztetni, mivel öröklődhet), cukorbeteg, esetleg szív-és érrendszeri betegségben szenved, akkor mindenképp célszerű ilyen vizsgálat, hiszen könnyen lehet, hogy az orvos úgy tartja biztonságosnak, hogy megelőzés gyanánt az illető véralvadásgátló terápiára szorul.

Erre természetesen akkor is szükség van (néha az érintett élete végéig), ha már átesett trombózison/tüdőembólián - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: ezt figyelje a bőrén, hogy időben észrevegye!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához