Ezeket látta már?

Tudjuk mi ez? Boka-kar index (vérnyomásunk nyomában)

Tudja Ön, hogy a bokán és karon mért vérnyomás indexe mutatja meg igazán, hogy ereinek egészsége, vérnyomása rendben van-e? Nos, egyre többen szereznek erről tudomást, ugyanis az öt évvel ezelőtt kezdődött ÉRV program éppen ezt célozza. - Tudományos programról van szó - mondja Farkas Katalin, a Szent Imre Kórház főorvosa, aki összefogója, "mindenese" az ország ÉRV centrumaiban folyó munkának. - Ahogy a név is utal rá: ereink védelmében született annak idején az elhatározás, hogy a tünetmentes perifériás érbetegeket felderítsük egy átfogó szűrőprogram segítségével.

Közlése szerint a főváros több egészségügyi intézményében és az ország nagyobb városaiban szinte mindenhol működnek ÉRV Centrumok.

Tudjuk mi ez? Boka-kar index (vérnyomásunk nyomában)

- Ötvenéves életkor felett a perifériás érbetegségek kockázata igen magas, főként a dohányzók, a magas koleszterinszinttel élők, a magas vérnyomásban szenvedők és cukorbetegek körében. Mindehhez még "hozzátesz" a családi hajlam, illetve halmozódás - hangsúlyozza.

- Mikor észleli az ember a baj kialakulását?

- Eléggé jól felismerhető jelei vannak. Ilyen a vádliban, combban jelentkező görcs, amely pihenéskor megszűnik, és ilyen az átmeneti "sántítás" vagy az általános fáradékonyság. A végtagok fázékonysága, hűvös tapintása is egyfajta jelzés.

- Mit tehetünk, ha ezeket észleljük?

- Még előtte tanácsos minden lehetőt megtenni, a megfelelő életmóddal, egészséges táplálkozással, ajánlott a sok szójafogyasztás, halak, saláták, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék fogyasztása, hideg-meleg váltózuhany alkalmazása, rendszeres testmozgás, ami azt jelenti, hogy heti háromszor fél óra intenzív mozgásra mindenképpen szükség van, és hetente egy szaunázás beiktatása is javasolt. De gondoskodni kell a megfelelő, kényelmes lábbeliről is, hogy a lábujjak szabadon mozoghassanak.

A megelőzés kulcsa a rendszeres boka/kar index mérése. És egyben ez a diagnózis alapja is, ami egy fájdalommentes egyszerű műszeres vizsgálat. A vérnyomásmérő és az ultrahangos doppler segítségével mindkét felkaron és a bokán is megmérik a vérnyomást, a kapott értéket pedig elosztják, így kapják meg a pontos adatot. Amennyiben az alsó végtagon alacsonyabb vérnyomást mérnek, akkor érszűkület áll fenn.

- Az ötévesre tervezett program lassan végéhez közeledik. Mik az eddigi tapasztalatok?

- A szűrések során 54 ezer beteg adatait dolgoztuk fel, folynak a kontroll vizsgálatok. Az első szakaszon túl vagyunk, a cél, hogy reális képet kapjunk a perifériális érbetegek számáról, egészségi állapotukról, valamint az, hogy lépni tudjunk a megelőzés, a kezelés és rehabilitáció érdekében. Az ÉRV regiszter program is ezt célozza: ebben már a családorvosokra hárul a feladat, hogy a boka/kar index segítségével állandóan "monitorozzák" betegeik állapotát, és az érbetegség mint az egyik vezető halálok háttérbe szoruljon.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához