Ezeket látta már?

Semmilyen gyógyszer nem viszi le a vérnyomását? Ez az új szer segíthet

Fontos! A magas vérnyomásban szenvedők szedjék pontosan a gyógyszereiket és rendszeresen ellenőrizzék a vérnyomásukat

Első alkalommal mutatkozott eredményesnek emberek esetében egy gyógyszer, ami képes levinni a magas vérnyomást azoknál is, akiknél eddig más nem hatott.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új gyógyszerről, ami ígéretesnek tűnik:

"Sikeres Fázis 2 klinikai vizsgálat a baxdrostat nevű vérnyomáscsökkentővel az eddigi gyógyszerekkel nem megfelelően kezelhető magasvérnyomásban

A New England Journal of Medicine 11. 07-i számában megjelent eredmények szerint ez az első alkalom, hogy az aldoszteron-szintázgátlónak nevezett gyógyszerjelöltek egyik képviselőjét sikeresen tesztelték embereken a magasvérnyomás betegség kezelésében.

A baxdrostat vevű hatóanyag megakadályozza, hogy a szervezet aldoszteron hormont termeljen, amely szabályozza a só mennyiségét a szervezetben. A baxdrostat csökkentette az aldoszteron szintjét a vérben és a vizeletben. A tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszer jelentős vérnyomásesést okoz azoknál a betegeknél, akiknek a magas vérnyomása ellenálló a szokásos gyógyszerekkel szemben, és az ilyen típusú magas vérnyomás részben az aldoszteron hormon túlzott termeléséből adódik.

A 12 héten át tartó vizsgálatban 248 beteg kapott napi egyszeri adag baxdrostatot változó mennyiségben, illetve hatóanyag nélküli placebót. A vizsgálatba való belépéskor ezeknek a betegeknek egyik vérnyomása nem volt kontrollálva annak ellenére, hogy 3 vagy többféle gyógyszert szedtek a magasvérnyomás kezelésére.

A betegek szokásos gyógyszerein felül szedett baxdrostat adag 2 mg, 1 mg és 0,5 mg volt. A 12 hét végén a baxdrostatot kapó betegeknél adagfüggő módon (2 mg, 1 mg és 0,5 mg) a szisztolés vérnyomás (az első, magasabb érték a vérnyomásmérőn) csökkenése 20,3 Hgmm, 17,5 mg, illetve 12,1 Hgmm volt, míg a placebo csoportban 9,4 Hgmm. A 2 mg baxdrostatot kapók esetén 11 Hgmm szisztolás vérnyomáskülönbség volt e csoport és a placebóval kezelt csoport között. Ekkora különbség ritkán látható más vérnyomáscsökkentő gyógyszer esetében."

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához