Ezeket látta már?

Újabb támogatás a szívbetegségek korai felismerésére: a hordozható EKG

EKG

A Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázata idén is nagy sikert aratott. A nyertes kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák összesen 100 db mobil EKG készülékkel és 25 db táblagéppel bővíthetik eszközparkjukat, és végezhetnek így még hatékonyabb munkát a szívritmuszavarok időben történő felismerése terén. 

Névjegykártya méretű EKG készülék

Az apró, névjegykártya méretű WIWE magyar orvostechnológiai innováción alapul, és az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, a legtöbb esetben tünetmentes szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra figyelmeztető hordozható EKG készülék. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálattal életeket menthetünk. 

A támogatás fontos népegészségügyi célok megvalósítását segíti elő, hangsúlyozta beszédében Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. „A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot - ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető” – folytatta a szakember. 

Pajtók Marina, a Sanatmetal Diagnosztika Divízió Igazgatója, dr Vereckei Péter, a Pfizer vállalat ügyvezetője és Dr Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke Pajtók Marina, a Sanatmetal Diagnosztika Divízió Igazgatója, dr Vereckei Péter, a Pfizer vállalat ügyvezetője és Dr Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke Forrás: Sajtóközlemény

A pályázat keretében kiosztott eszközöket a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ajánlotta fel a Magyar Kardiológusok Társaságának Szívalapítványa számára. 

A vállalat ügyvezetője, Dr. Vereckei Péter elégedettségét fejezte ki az idei eredmények láttán. „Nagy öröm számunkra, ha bármilyen formában segíthetünk betegségeket időben felismerni. A tavalyi pályázat sikerein felbuzdulva idén még több eszközt ajánlottunk fel, így két év leforgása alatt összesen 160 WIWE készüléket osztottunk szét országszerte. Tudjuk, hogy minden egyes darab a legjobb helyre került és ezzel még több beteget menthetünk meg.” 

Hát az ön EKG-ja milyen? Mérje meg otthon! Kattintson tovább!

A márciusban Informatikai Innovációs Díjjal is elismert WIWE készülékeket gyártó Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas József szerint „A Sanatmetal küldetésében, stratégiájában szerepel az emberi életminőség javítása világszínvonalú termékekkel. Célul tűztük ki, hogy segítjük megelőzni az értelmetlen elhalálozást innovatív diagnosztikai eszközökkel. A WIWE kitűnő megtestesítője ezen céloknak, amely ráadásul nemcsak az Innovációs Díjat, de a Formatervezői Nagydíjat és a Legérdekesebb Magyar Innováció díját is megszerezte.”

Így néz ki a WIWE készülék Így néz ki a WIWE készülék Forrás: Sajtóközlemény

Prof. Merkely Béla, a Városmajori Szív-és Érgyógyász Klinika igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli elnöke így összegzett: "A WIWE eszköz segítségével idejében felismert pitvarfibrilláció kezelésével súlyos, akár halálos stroke események előzhetők meg, így a pályázattal megvalósult további 100 készülék életeket menthet. Kis méreténél fogva mindig kéznél lehet, és alkalmas jó minőségű, valós EKG görbe készítésére és tárolására.” 

A Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága támogatásával a most átadott készülékekkel együtt országszerte összesen már 160 ilyen eszköz jutott el a szakrendelőkbe, és segíti a szakemberek munkáját a szívritmuszavarok időben történő felismerésében. 

A nyertesek listáját az alábbi táblázatban láthatja:

A Magyar Kardiológusok Társaságának Szívalapítványa és a Pfizer közös pályázatának nyertesei – 2019Település
Markusovszky Kórház, Kardiológiai Szakambulancia
BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi OktatókórházMiskolc
Szt.György Fejér M.Egy.Okt.Kh. Kardiológiai SzakambulanciaSzékesfehérvár
Dr. Kenessey Albert Kórház RendelőintézetBalassagyarmat
Bonyhádi Kórház és RendelőintézetBonyhád
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi KórházaBudapest
Dr. Száraz Angelika (Szent Borbála Kórház Tatabánya)Tatabánya
Békés M. Kp-i Kórház, Pándi Kálmán TagkórházaGyula
Mátrai GyógyintézetGyöngyös
Uzsoki Utcai Kórház - Kardiológia ambulanciaBudapest
BAZ M.Kp-i Kh, Semmelweis TagkórházaMiskolc
Biatorbágy Város Egészségügyi Ellátó Nonproft Kft.Biatorbágy
Markhot Ferenc OKH és RI Kardiológia AmbulanciaEger
Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és RI.Nagykőrös
Városi Önkormányzat Egészségügyi KözpontZalaszentgrót
Dr. Katona Gábor (Semmelweis E. III.sz. Belgy.Klinika, Kardiológiai Szakambulancia)Budapest
Dr. Nyáguly Ida (Terézvárosi Eü.Szolg.)Budapest
Dr. Paskó Csaba (Jászberényi Szent Erzsébet Kórház)Jászberény
Petz Aladár Megyei Oktató Kh., Kardiológia SzakrendelésGyőr
Dr. Kertész László (Siófoki Kórház Rendelőintézet)Siófok
Szigetvári Kórház Kardiológiai SzakrendelésSzigetvár
Rétsági Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft.Rétság
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kardiológiai szakrendelőKiskunhalas
Dr. Tumpek Andrea (Belváros-Lipótváros Eü.Szolg. Kardiológiai SzakambulanciaBudapest
Simkovits Dániel (Gottsegen Gy. Orsz.Kard.Int.)Budapest
Almási Balogh Pál KórházÓzd
Állami Szívkórház (Regionális elektrofiziológiai és pacemaker központ)Balatonfüred
Dr. Mohay András (Kardiológiai Szakrendelés Pécs EEI)Pécs
Főv.Önk. Pestszentlőrinc-Pestszenimre Eü.Szolg. Kft.Budapest

Felhasznált irodalom: Tomcsányi J, Salfer B, Nagy B. [Old and new oral anticoagulants in the management of atrial fibrillation. Hungarian data]. Orv Hetil. 2017; 158(39): 1545–1549.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához