Ezeket látta már?

Ülőmunka – trombózis…valós veszély!

Két-háromszor nagyobb eséllyel alakul ki életveszélyt is kiváltható vérrög azoknál a nőknél, akik napi több órát ülnek, szemben az aktívabb életet élőkkel – állítja egy új tanulmány.

Ez az első olyan kutatási eredmény, mely azt bizonyítja, hogy a mozgásszegény életmód növeli a tüdőembólia kialakulásának kockázatát, ami egyik gyakori okozója az életet veszélyeztető szívproblémáknak. Állításuk szerint ez a kockázat bármennyire kicsi is – 10 ezerből 7 eset évente, ami kicsit magasabb, mint az orális fogamzásgátlót használók vagy a hosszú repülőúton részt vevők esetében – komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Ülőmunka – trombózis…valós veszély!

Dr. Christopher Kabrhel és kollégái 69.950 ápolónőt vizsgáltak 18 éven keresztül. Kétévente kérdőívet kellett kitölteniük, így részletes információkkal rendelkeztek életstílusukról és szokásaikról. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tüdőembólia kialakulásának esélye kétszer nagyobb volt azok esetében, akik hosszabb időt töltöttek ülve (több mint heti 41 órát), szemben azokkal, akik kevesebb, mint 10 órát ültek hetente.

A fizikai inaktivitás mellett az eredményeknél figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint az életkor, testtömeg-index, dohányzás. Azt is kimutatták, hogy a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben van a szívbetegségekkel és a magas vérnyomással. Ezen kívül egyik okozója lehet azoknak a rejtett mechanizmusoknak, melyek artériás és vénás érbetegségeket okoznak.

Tüdőembólia akkor alakul ki, amikor a vérrög darabokban vagy egészben vándorol a véráramban a lábak mélyvénáiból a tüdőbe. Legjellemzőbb tünetei a nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés.

A tanulmányt végző kutatók szerint az inaktív életmód kapcsolatba hozható a nőknél előforduló tüdőembóliával. Javaslatuk az, hogy közegészségügyi kampányok keretén belül bátorítsák több mozgásra, fizikai aktivitásra az embereket, mellyel csökkenthetik e megbetegedések számát.

Forrás: www.health24.com

Forrás: EgészségKalauz