Ezeket látta már?

Stroke: ha ilyen a vércsoportja, nagyobb esélye van az agyvérzésre

stroke, vércsoport, agyvérzés, fejfájás

Egyértelmű összefüggést mutattak ki a legújabb kutatási eredmények.

Egy új tanulmány szerint az A vércsoportúak nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést 60 éves koruk előtt, mint a többi vércsoportba tartozók – írja a Science Alert.

Az A1 vércsoportba tartozók veszélyben vannak

A lefrissebb kutatások egyértelmű összefüggést mutattak ki az A1 alcsoport génje és a korán kialakuló stroke között. A vörösvérsejtek felszínén megtalálható molekulák alapján több vércsoportrendszerre lehet osztani, a 2 legfontosabb azAB0 és az RH rendszer, de ezeken belül is tovább differenciálódik a vér a génmutációk miatt.

A kutatók körülbelül 17 000 stroke-on átesett személyt és közel 600 000 nem stroke-on átesett kontroll személyt vizsgáltak 18 és 59 éves koruk között. Az eredmények szerint azok, akik az A1 vércsoportba tartoztak, 16 százalékkal nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot a 60. életévük előtt - ellentétben a 01 vércsoportba tartozókkal, akiknél 12 százalékkal alacsonyabb volt a kockázat.

Azt ugyan nem tudni, hogy miért jelent nagyobb kockázatot az A1 vércsoport, de azt feltételezik a szakértők, hogy a véralvadási faktorokhoz lehet köze.

Mik a stroke tünetei?

A legfontosabb kockázati tényező a magas vérnyomás, mely a stroke előszobája. A megelőzés szempontjából fontos a cukorbetegség, a vérzsírok gondozása, a testsúlycsökkentés, a dohányzás elhagyása, a stressz csökkentése. Mindenkinek fontos tudni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését". Átmeneti beszéd- és látászavar, valamelyik arc vagy testfél, illetve ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha nem elérhető, a mentőkhöz. Arra kell törekednünk, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg minél hamarabb kórházba jusson, de a legsürgősebben az, akinek még csak múló tünetei vannak. Ilyenkor a legjobbak az esélyei a fenyegető stroke megelőzésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen érzés a stroke? Ez a 7 jel utalhat rá

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stroke

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához