Ezeket látta már?

Magas vérnyomást okozó betegségek

2016.09.30. Módosítva: 2016.09.30.
arm-with-blue-blood-pressure-cuff-and-women-hands_1

A magas vérnyomás az esetek többségében önállóan áll fenn, ám van, hogy valamilyen betegséghez kapcsolódik. Hogy mi minden vezethet magas vérnyomáshoz, és mi a teendő ilyenkor, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

Elsődleges és másodlagos magas vérnyomás

Magas vérnyomást okozó betegségek

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás legtöbbször önállóan áll fenn (elsődleges magas vérnyomás), viszont nem ritka, amikor egy szerv károsodása, betegsége váltja ki az érték kiugrását (másodlagos magas vérnyomás).

Akárcsak az elsődleges magas vérnyomásnál, az esetek többségében a másodlagosnál sem hívják fel kellemetlen tünetek a figyelmet a vérnyomás kiugrására. A magas vérnyomás fennállására legtöbbször rutin vérnyomásmérésnél derül fény. Azt, hogy ilyenkor elsődleges vagy másodlagos hipertóniával állunk-e szemben, pusztán a vérnyomás mérése alapján nem lehet. Léteznek azonban olyan jelek, melyekből mögöttes betegségek jelenlétét lehet sejteni:

nem hatásosak a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek

különösen magas a vérnyomás (160/100 Hgmm feletti)

hirtelen alakul ki a magas vérnyomás, méghozzá 30 éves kor előtt vagy 55 éves kor után

nincs a családban magas vérnyomás betegség

a magas vérnyomásos beteg nem túlsúlyos

Másodlagos magas vérnyomást okozó betegségek

A másodlagos magas vérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magas vérnyomás az esetek 10 %-ban fordul elő, a maradéknál a magas vérnyomás önállóan áll fenn – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

A másodlagos magas vérnyomás hátterében leggyakrabban a veseartéria szűkülete (renovaszkuláris hipertónia) áll. A szűkületért többségében a magas koleszterinszint felelős, aminek következtében az ereket szűkítő úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ennek hatására a vesékben kevesebb vér áramlik, amit a szervezet vérnyomás-csökkenésként érzékel, és vérnyomást emelő mechanizmusokat aktivál.

További betegségek, melyek magas vérnyomást okoznak:

mellékvese betegsége (pl. tumor)

bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, étvágycsökkentők, nem szteroidos fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok)

hormonzavarok (pl. pajzsmirigyzavar, Cushing-kór)

cukorbetegség

alkoholizmus

aorta szűkülete

alvási apnoe

Fontos a megfelelő kivizsgálás

Akár elsődleges, akár másodlagos magas vérnyomás áll fenn, fontos a kiugró értékek normalizálása, hiszen a tartósan magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, mint stroke, szívinfarktus.

Másodlagos magas vérnyomás esetében a kezelendő okok kiderítéséhez vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, MRI illetve mellkasröntgen vihet közelebb.

Az alapbetegség kezelése mellett az esetek többségében a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is szükséges. Az eredményes és sikeres terápia érdekében másodlagos magas vérnyomás esetén kiemelten fontos az alapbetegség és a vérnyomás csökkentésével foglalkozó szakorvos szoros együttműködése.

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Sajtóközlemény