Ezeket látta már?

Veszély: egyes vérnyomáscsökkentők - és antibiotikumok

2011.01.20. Módosítva: 2015.11.04.

Egyes vérnyomáscsökkentők és antibiotikumok együtt adva kockázatosak lehetnek. Bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek és antibiotikumok együttes alkalmazásánál a vérnyomás veszélyes zuhanása fordulhat elő idősebb embereknél - közölték kanadai kutatók hétfőn.

A kalciumcsatornát blokkoló vérnyomáscsökkentő szerek és az úgynevezett makrolid antibiotikumok együttesen veszélyes mértékben csökkenthetik a vérnyomást - olvasható a Canadian Medical Association Journal című szaklapban.

Veszély: egyes vérnyomáscsökkentők - és antibiotikumok

A tanulmányhoz David M. Juurlink és munkatársai közel egymillió ontariói lakos orvosi adatait tekintették át, akik 1994 és 2009 között elmúltak 66 évesek, és kalciumcsatorna blokkoló (kalciumantagonista) vérnyomáscsökkentőt szedtek.

A vizsgálat időtartama alatt 7100 ember került kórházba súlyos vérnyomáscsökkenés miatt, közülük 131-en szedtek makrolid antibiotikumot a megelőző két hét alatt.

Egy kis kiegészítés...

A szerkesztő megkereste az eredeti angol nyelvű közlést, innen néhány kiegészítés:

A makrolid antibiotikumok jelen esetben az erythromycin és clarithromycin voltak, mindkettő közismert, gyakran rendelt gyógyszer.

A probléma lényege: a makrolidek az ún. CYP-450 enzim (CYP3A4 egységének) gátlószerei. Ez azt jelenti, hogy más gyógyszerek lebomlását ennek révén lelassítják. Így pl a vérnyomáscsökkentésre gyakran adott ún. kalcium-csatorna blokkolók, vagy kalcium-antagonisták esetében is.

A hatás ezért megnő, mivel a szerek nem, vagy lassabban bomlanak le, végeredményben erősebben esik a vérnyomás, ahogy a cikkünkben is szerepel. Ez főként idősebb betegekben lehet veszélyes, és esetleg kórházi felvétellel is járhat.

Érdemes tehát (elsősorban persze az orvosnak) odafigyelni e szerek rendelésekor, hogy alapbetegségére - ez esetben a magas vérnyomásra mit is szed a beteg...!

(a szerk., forrás: Canadian Medical Association Journal, CMAJ)

A szerzők arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy a szükséges antibiotikum körültekintő kiválasztásával megelőzhetők a hasonló esetek.

Forrás: MTI