Ezeket látta már?

Vigyázat! Trombózist okozhat a sok videojáték!

2014.01.09. Módosítva: 2015.11.04.

Napjainkban egyre több ember otthonában található PlayStation vagy Xbox, melyek akár hosszú órákra a kanapéhoz láncolják az illetőt. A szakemberek szerint számos azonban számtalan negatív hatásuk van az ilyen játékoknak, ilyen többek között a mélyvénás trombózis. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elárulja, mikor kell komolyan venni a lábában jelentkező fájdalmat.

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben ülve. Kutatások szerint szórakozás céljából sokan ekkor X-boxon, illetve PlayStation-on játszanak, ami csak tovább ront a helyzeten, ami az elhízáson és az ízületi bántalmakon túl a trombózis veszélyével is fenyeget, és nem egyszer fordult elő, hogy halálos áldozatokat követelt egy-egy maratoni videojátékozás.

Vigyázat! Trombózist okozhat a sok videojáték!

A hosszú ideig elhúzódó mozdulatlan testhelyzet ugyanis a mélyvénás trombózis fő kockázati tényezője, és a játék hevében sokan elfeledkeznek arról, hogy megmozgassák kicsit magukat. Egy friss felmérés szerint Az Egyesült Államokban heti 13 órát töltenek átlagosan konzollal a kezükben a játszani vágyók, ám a legtöbben nem gondolnak bele, hogy milyen veszélyeket is rejt ez a fajta szórakozás. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy ha valaki egy helyben ül 10 órán át úgy, hogy közben nem kel fel legalább 2 óránként, azzal 2,8-szorosára növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.

Tartós mozdulatlanság és a trombózis

"Mozgás során a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé izompumpa segíti, így a tartós mozdulatlanság, az egy helyben ülés miatt hosszú időre kieshet ennek működése, és emiatt pangás alakul ki kiváltképp a kitágult erekben, aminek következtében vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, mélyvénás trombózishoz vezetve. Leggyakrabban a láb fájdalma, dagadása, elszíneződése hívja fel a figyelmet a problémára, ezért ha játék közben hasonló panaszokat tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz, ugyanis az elszabadult vérrög könnyen tüdőembóliához vezethet."- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a trombózis semmilyen panasszal nem jár, ezért ha a családjában előfordult már a probléma – illetve ha már ön is átélte-, érdemes genetikai vizsgálaton részt venni, ugyanis akkor fokozottabban ki van téve a veszélynek! A videojátékok "fotelhoz kötöttsége" hasonló a hosszú repülőutak/busz utak mozgáskorlátozottságához, ott is a meglévő genetikai hajlam alapján fejlődik ki a trombózis a tartós mozdulatlanság miatt. Bő folyadékfogyasztás javasolt ekkor és óránként 10 perces átmozgatás! Így nem kellene a videojátékokról végérvényesen lemondani, ám – főleg trombózishajlammal- nem árt óvatosnak lennie!

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Sajtóközlemény