Szívdobbantó Európai Szakácskönyv!

Betegségek
2011. január 20. 09:47
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Szívdobbantó Európai Szakácskönyv... Az egészséges, szívet védő táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Az Európai Kardiológus Társaság most megjelent szakácskönyvét az European Heart Journal ismerteti.

Roberto Ferrari, az Európai Kardiológusok Szövetségének volt elnöke szerint a szívbetegségek megelőzésének egyik legkiválóbb orvosa, de a kardiológia mellett a gasztronómiában is nemzetközi hírű szakértő, akinek meggyőződése, hogy az egészséges életmód nemcsak fontos, de igazán élvezetes is.

Szívdobbantó Európai Szakácskönyv!

Szívdobbantó Európai Szakácskönyv!

Forrás: MTI


"A diétázást általában kellemetlenségnek tartjuk, és igyekszünk is elkerülni. Pedig ha jól csinálják, az "élvezetes étrenddel" ez igen kellemes, ezért igyekeznek is betartani" - nyilatkozta Ferrari professzor, aki Ferrara egyetemének kardiológiai tanszékét vezeti.

A szövetség elnökeként a szívgyógyász társaságok vezetőitől azt kérte, készítsenek olyan menüt, mely tükrözi a helyi gasztronómiai szokásokat, ízletes és kardiológiai szempontból egészséges.

Ferrari felesége, a filmrendező Claudia Florio Ferrari segített a menük összegyűjtésében, egy étterem séfje pedig valamennyi receptet elkészítette, majd a híres fotográfus, Paolo Zappaterra fényképezte le az elkészült fogásokat. Giovanni Cassani biokémikus elemezte a recepteket, hogy azok cukorbetegeknek, vagy súlytöbblettel bajlódóknak is megfelelnek-e.

A szerkesztő hozzászól...

Mi magyarok már megelőztük korunkat...!

Annak idején, 2000-ben volt szerencsém az alábbi könyv (Szíves szakácskönyv) megjelenésében közreműködni:

Dr. Matos Lajos közismert orvosi ismeretterjesztő, az Országos Kardiológiai Intézet osztályvezetője. Dr. Lengyel Margit társszerző és feleség, dolgozott klinikusként, és a gyógyszeripari kutatásban is. A kötet azt vizsgálja hogyan lehet gyógyszerek nélkül, helyesen táplálkozni, megóvva magunkat az infarktus és más gyakori szívbetegség kockázatától?

Erről a szerzők jó és könnyed stílussal írnak. A második részben több mint 100 recept szerepel, majd a kötet végén "Morzsák" formájában adnak hasznos tanácsokat, általában az étkezéssel, az ételkészítéssel kapcsolatban. Ajánljuk az érdeklődő nagy közönségnek és az érintett betegeknek.

(Matos-Lengyel: Szíves szakácskönvv, Budapest, 2000.)

Csak mi nem angol nyelven adunk ki könyveket a világnak... :-)

(a szerk.)

A könyv elején egy 24 oldalas táblázatban található a legfontosabb élelmiszerek tápértéke, a receptek pedig a fogások kalóriatartalmát is feltüntetik. Az Európai Kardiológusok Társaságának 52 tagországából 44 nemzeti menü érkezett a kötet

számára.

A könyv egyelőre angol nyelven jelent meg, de máris több nyelven készül fordítás. A könyvet ismertető cikk három fotójának egyike a magyar menü kertész salátája.

"Nemrég barátainkat hívtuk meg vacsorára. Grúz előétel után a Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikással folytattuk, melyben csak 73 mg koleszterin van. Kevés zsírt tartalmazó halat választottunk, és a receptíró tanácsa szerint a hagyományos tejföl helyett joghurttal készítettük el. A magyar galuska helyett végül olasz tésztát használtunk, de barátainkra így is mély benyomást tett konyhaművészeti teljesítményünk új dimenziója" - nyilatkozta Ferrari professzor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta# Életmód# szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk