Szívdobbantó Európai Szakácskönyv!
Szívdobbantó Európai Szakácskönyv... Az egészséges, szívet védő táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Az Európai Kardiológus Társaság most megjelent szakácskönyvét az European Heart Journal ismerteti.
Roberto Ferrari, az Európai Kardiológusok Szövetségének volt elnöke szerint a szívbetegségek megelőzésének egyik legkiválóbb orvosa, de a kardiológia mellett a gasztronómiában is nemzetközi hírű szakértő, akinek meggyőződése, hogy az egészséges életmód nemcsak fontos, de igazán élvezetes is.
Forrás: MTI
"A diétázást általában kellemetlenségnek tartjuk, és igyekszünk is elkerülni. Pedig ha jól csinálják, az "élvezetes étrenddel" ez igen kellemes, ezért igyekeznek is betartani" - nyilatkozta Ferrari professzor, aki Ferrara egyetemének kardiológiai tanszékét vezeti.
A szövetség elnökeként a szívgyógyász társaságok vezetőitől azt kérte, készítsenek olyan menüt, mely tükrözi a helyi gasztronómiai szokásokat, ízletes és kardiológiai szempontból egészséges.
Ferrari felesége, a filmrendező Claudia Florio Ferrari segített a menük összegyűjtésében, egy étterem séfje pedig valamennyi receptet elkészítette, majd a híres fotográfus, Paolo Zappaterra fényképezte le az elkészült fogásokat. Giovanni Cassani biokémikus elemezte a recepteket, hogy azok cukorbetegeknek, vagy súlytöbblettel bajlódóknak is megfelelnek-e.
A szerkesztő hozzászól...
Mi magyarok már megelőztük korunkat...!
Annak idején, 2000-ben volt szerencsém az alábbi könyv (Szíves szakácskönyv) megjelenésében közreműködni:
Dr. Matos Lajos közismert orvosi ismeretterjesztő, az Országos Kardiológiai Intézet osztályvezetője. Dr. Lengyel Margit társszerző és feleség, dolgozott klinikusként, és a gyógyszeripari kutatásban is. A kötet azt vizsgálja hogyan lehet gyógyszerek nélkül, helyesen táplálkozni, megóvva magunkat az infarktus és más gyakori szívbetegség kockázatától?
Erről a szerzők jó és könnyed stílussal írnak. A második részben több mint 100 recept szerepel, majd a kötet végén "Morzsák" formájában adnak hasznos tanácsokat, általában az étkezéssel, az ételkészítéssel kapcsolatban. Ajánljuk az érdeklődő nagy közönségnek és az érintett betegeknek.
(Matos-Lengyel: Szíves szakácskönvv, Budapest, 2000.)
Csak mi nem angol nyelven adunk ki könyveket a világnak... :-)
(a szerk.)
A könyv elején egy 24 oldalas táblázatban található a legfontosabb élelmiszerek tápértéke, a receptek pedig a fogások kalóriatartalmát is feltüntetik. Az Európai Kardiológusok Társaságának 52 tagországából 44 nemzeti menü érkezett a kötet
számára.
A könyv egyelőre angol nyelven jelent meg, de máris több nyelven készül fordítás. A könyvet ismertető cikk három fotójának egyike a magyar menü kertész salátája.
"Nemrég barátainkat hívtuk meg vacsorára. Grúz előétel után a Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikással folytattuk, melyben csak 73 mg koleszterin van. Kevés zsírt tartalmazó halat választottunk, és a receptíró tanácsa szerint a hagyományos tejföl helyett joghurttal készítettük el. A magyar galuska helyett végül olasz tésztát használtunk, de barátainkra így is mély benyomást tett konyhaművészeti teljesítményünk új dimenziója" - nyilatkozta Ferrari professzor.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!