Fél perc alatt megtudhatjuk, mi a vércsoportunk

#véradás #vércsoport #vérvizsgálat #kórház
2019.06.04.

Emberi életek ezreit mentheti meg az a felfedezés, amellyel már 30 másodperc alatt meghatározható lesz a vércsoport.

Mindenki számára fontos, hogy tudja saját vércsoportját és/vagy feltüntesse valahol legalább egy papíron iratai mellé tűzve – ha ugyanis vérátömlesztésre van szüksége, pontosan kell tudnia az orvosi személyzetnek, hogy A, B, AB vagy O a vércsoportja.

Ha más típusú vért kap, az abban található antigének immunreakciókat váltanak ki a szervezetből, amibe a páciensek akár bele is halhatnak. (A véradási szabály szerint senki sem kaphat olyan vért, amiben számára idegen antigén található, ugyanis annak antitestjei megtalálhatóak az ő vérében, így kicsapódás jön létre.)

Emiatt a sürgősségi osztályokon főként csak O-ás típusú vért tárolnak. Ezt ugyanis biztonsággal lehet adni bárkinek, ebben nincsenek immunreakciókat kiváltó antigének. Sajnos ez a vértípus ritka, és nagyon keresett a "vérpiacon".

Mi van, ha azonnal kell a vér?

Egy súlyos balesetnél vagy életmentő műtétnél azonnal is szükség lehet vérre, ám jelenleg10-20 percet is igénybe vehet, mire a beteg vércsoportját azonosítják, és ehhez még hozzáadódik a vérminta szállítási ideje is.

Ezeket a problémákat oldaná fel az a megoldás, amelyről a kínai Third Military Medical University katonai egyetem számolt be. A Hong Zhang vezette kutatócsoportegyegyszerűnek tűnő, mégis szuperokos papírcsíkot fejlesztett ki. Ez a papírcsík valójában egy vérantitesteket és festékanyagokat rejtőteszt, amelyen három csík jelzi az A, B és D antigének jelenlétét vagy hiányát. (A D antigénektől függ, hogy a vércsoportunk Rh+ vagy Rh-.)

A tesztcsík a rácsöppentett vértől zöldeskékre vagy barnára színeződik.

Nem találja a párját? A vércsoport randit próbálta már? Kattintson!

A kutatók beszámolói szerint 3550 emberen tesztelték a csíkot,a mérési eredmények 99.9 százalékban pontosak voltak, és ami a legfontosabb: a vércsoport meghatározás sosem tartott 30 másodpercnél tovább.

A tesztet különleges kiképzés vagy orvosi hozzáértés nélkül is elvégezheti bárki a rászorulókon, amely kifejezetten hasznosnak (és elvártnak) is bizonyulhat akár háborús övezetekben, akár olyan területeken, ahol nincs lehetőség vagy idő laborhasználatra.

A kutatók szerint tesztcsíkuk 1-2 éven belül már kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Forrás: EgészségKalauz