Ezeket látta már?

Trombózis: honnan lehet tudni, hogy autoimmun betegség okozza?

Antifoszfolipid szindróma, vérrög

Az antifoszfolipid szindróma egy autoimmun megbetegedés, amely vénás, vagy artériás trombózist, sőt vetélést is okozhat. Mit jelent pontosan ez a kórkép?

Mi az az antifoszfolipid szindróma?

A véralvadás folyamata egy véralvadási kaszkád nevű rendszeren keresztül megy végbe, mely során a folyamatban lévő anyagok vízesésszerűen egymást aktivizálják, míg ki nem alakul a vérzést elállító fibrinháló.

Antifoszfolipid szindróma (Hughes szindróma) fennállásakor az antifoszfolipid antitestek miatt fokozódik a kaszkád működése, így az alvadás túlzott méreteket ölt, és vérrögök keletkeznek mind a vénás (mélyvénás trombózis, vetélés), mind pedig az artériás oldalon (szívinfarktus, stroke, TIA).

Sajnos van, hogy a probléma hosszú ideig felderítetlen marad, pedig a mihamarabbi diagnózissal elkerülhetőek a lehetséges – akár életveszélyes- szövődmények.

Terhességi komplikációkhoz is vezethet

Az antifoszfolipid szindróma a mélyvénás trombózison és a szívinfarktuson, stroke-on kívül a várandósság során a magzat elhalásához, vetéléshez, preeclampsiához, illetve koraszüléshez vezethet, bár az sem ritka, hogy az állapot miatt már maga a teherbeesés is nehezített.

Vajon életünk végéig kell a véralvadásgátlót szedni?Olvasson tovább!

Ha családjában előfordult már autoimmun betegség, trombózis, embólia, esetleg meddőségi problémákkal, sorozatos vetéléssel küzd, úgy ajánlott nemcsak az öröklődő trombóziskészség /familiáris trombofília / miatt kivizsgáltatnia magát, hanem autoimmun betegség, - antifoszfolipid szindróma - irányában is érdemes kutakodni.

Ez azért is fontos, mert ez az állapot lehetséges másodlagos formájában is, amikor egy másik betegséghez (pl. szisztémás lupus) kapcsolódik, melyet szintén kezelni szükséges - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Véralvadásgátlóval egészséges babát szülhet

Jó hír azonban, hogy annak ellenére, hogy valakinél fennáll az antifoszfolipid szindróma, még kihordhat teljesen egészséges gyermeket - ám ehhez fokozott odafigyelés és gyógyszeres kezelés szükséges. Ez lehet alacsony molekolatömegű heparin (LMWH), illetve a vérlemezke működését gátló gyógyszerek, melyek dózisáról a kezelőorvos dönt.

Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy a terhesség és a gyermekágy már önmagukban is megnövelik a trombózis rizikóját, így akár jelen van a szindróma, akár nem, érdemes odafigyelni a bőséges folyadékfogyasztásra, a testmozgásra, az elhízásra, valamint érdemes lehet kompressziós harisnyát is viselni- főleg akkor, ha vénás keringési zavarral és visszerekkel küzd.

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: EgészségKalauz