Rossz hallás: így jelez a vesebetegség

#anyagcsere betegségek #halláskárosodás #Vesebetegségek #vesekő-kialakulása
2021.09.11.
Rossz hallás: így jelez a vesebetegség

A krónikus vesebetegség mérsékelt stádiumában lévő idősebb felnőttek körében sokkal gyakoribb a halláskárosodás előfordulása, mint azonos korú egészséges társaiknál.

A hallásromlás gyakran más egészségi problémákkal együtt jelentkezik. Sajnos, ha a halláskárosodás valamilyen krónikus betegséggel társul, a tünetek gyakran súlyosabbak, és az életminőség is fokozottabban romlik.

Mi köze a halláshoz a vesének?

Egy ausztrál kutatócsoport több mint 2500 ötven év feletti ember adatait értékelte, akik közül 513 résztvevő szenvedett mérsékelt veseelégtelenségben. A krónikus vesebetegek között 54 százalékos volt a valamilyen fokú halláskárosodás aránya, szemben az egészséges résztvevőkkel, ahol ez az arány csupán 28 százalék volt.

A betegek körében a súlyos halláskárosodás gyakorisága 30 százalék volt, szemben a többi résztvevővel, ahol csak 10 százaléknál volt ez kimutatható.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. David C. Harris szerint a krónikus veseelégtelenség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre a belső fülben és a vesében található szövetek szerkezeti és működési hasonlósága adhat magyarázatot.

10 jel, hogy ideje méregteleníteni - kattintson tovább!

Hozzátette, hogy azok a méreganyagok, melyek a veseelégtelenség következtében felhalmozódhatnak, károsíthatják az idegeket, így a fülben lévő idegeket is. Ezért fontos, hogy veseelégtelenség esetén a hallás vizsgálatára is kiemelt figyelmet fordítsunk.

Forrás: Tanulmány (www.ajkd.org)

Forrás: EgészségKalauz