Ezeket látta már?

Kondroszarkóma

A porcsejtek rosszindulatú daganata. Az oszteoszarkóma (csontra emlékeztető megjelenésű rosszindulatú daganat) után a második leggyakoribb rosszindulatú csontdaganat. Férfiakban gyakoribb az előfordulása. Általában a 3-6. évtizedben jelentkezik. Minden csonton előfordulhat, mégis leggyakoribb a combcsonton, a medence csontjain, a felkarcsonton és a lapockán. Lehet elsődleges tumor, vagy jóindulatú daganatok (kondróma és oszteokondróma) másodlagosan átalakulhatnak kondroszarkómává.

A kondroszarkóma tünetei

Kondroszarkóma

Számos szövettani típusa van, de 2 fő csoportra lehet osztani őket: Az úgynevezett jól differenciált, és a kevéssé differenciált formára. A jól differenciált kondroszarkómák lassan nőnek. Évekig fennállhat a végtagduzzanat, mire a beteg orvoshoz fordul. A kevéssé differenciált formák gyorsan nőnek, hamar ráterjednek a lágyrészekre. A helyi tünetek, mint a fájdalom, duzzanat sokkal gyorsabban kialakul. Ez a forma korai stádiumban tüdőáttéteket ad. Egyéb tünetek lehetnek még: mozgásra fokozódó fájdalom, sántítás, az érintett végtag kímélése.

A kondroszarkóma diagnózisa

Röntgenvizsgálattal a következő látható. A jól differenciált, lassabban növő kondroszarkómára az jellemző általában, hogy centrálisan, vagyis csonton belül keletkeznek. A csontot felfúvó, lebenyes elváltozást hoznak létre. A tumorban rendszerint eltérő mértékű mészlerakódások vannak. A csont felszínéről kiinduló kondroszarkóma a lágyrészek fele növekszik, későbbi stádiumban pedig már összefüggően, elmosódó képet ad. CT és MR képalkotó vizsgálat segít a lágyrész érintettség felderítésében és a műtét megtervezésében is. A biztos diagnózishoz szövettani mintavételt (biopsziát) kell végezni.

A kondroszarkóma kezelése

A kezelés eltérő a kevéssé rosszindulatú, jól differenciált és az igen rosszindulatú, kevéssé differenciált típusok esetében. A jól differenciált kondroszarkómák nem reagálnak a sugárkezelésre és a kemoterápiára sem. A kezelés a tumor sebészi úton történő eltávolítása. A daganat méretétől és elhelyezkedésétől függően vagy széles alappal történik az eltávolítása vagy csonkoló műtétre kerül sor. Általában van lehetőség a végtag megtartására. A kevéssé differenciált típusokat csak csonkoló műtéttel lehet eltávolítani. Ezt ki kell egészíteni a környező nyirokcsomók sugárkezelésével is.

A kondroszarkóma kimenetele

A jól differenciált kondroszarkómák esetében a lassú növekedés és a késői tüdőáttétek miatt relatíve jók a beteg kilátásai, a betegek 90%-a éri meg az ötödik évet a diagnózis felállítása után A kevéssé differenciált típusok agresszívabbak, gyors áttétképzésük miatt a várható 5 éves túlélés 30-35%.

Forrás:

Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

www.bonetumor.org

www.childrenshospital.org

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához