Ezeket látta már?

Oszteoid osztóma

2010.07.21. Módosítva: 2015.11.04.

A kórkép a jóindulatú csontdaganatokhoz tartozik. Jellemző kis mérete (általában 2 centiméternél kisebb). Nem ritka, a jóindulatú csontdaganatok mintegy 20%-a. Eredete nem teljesen tisztázott. Férfiakban kétszer olyan gyakori.

Az oszteoid osztóma tünetei

Oszteoid osztóma

A betegség 10-25 év között jelentkezik. Leggyakrabban a combcsontban és a lábszárcsontban jelenik meg. Az érintett lábban heves, gyakran éjszaka is fellépő fájdalom a jellemző. A fájdalom kis adag Aszpirinnel enyhíthető. Ízület közeli elhelyezkedése esetében izomgörcsök léphetnek fel.

Az oszteoid osztóma diagnózisa

Szakorvos a betegséget már gyakran a röntgenlelet alapján fel tudja állítani. Az elváltozásra jellemző: szabályos kerek, 2 cm-nél kisebb képe általában jól kivehető, mely közepén homogén sötét, míg széli részén 1-2 mm-es világos zóna látható. A vizsgálatot szükség esetén CT képalkotó vizsgálattal kell kiegészíteni.

Az oszteoid osztóma kezelése

Elsődleges cél az elváltozás eltávolítása. Ha a teljes eltávolítás nem sikerül, a folyamat kiújulhat és a fájdalom is fennállhat. Alternatív megoldás lehet (ha a beteg nem egyezik bele a műtétbe), hogy az orvos CT által vezérelve, tűszerű szondákat helyez a daganatba. Azután rádiófrekvenciás lökéshullámokat alkalmaznak a tumor elpusztítására.

Forrás:

Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

www.bonetumor.org

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához