A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Oszteoid osztóma

#Daganatos betegségek
2010.07.21. Módosítva: 2015.11.04.

A kórkép a jóindulatú csontdaganatokhoz tartozik. Jellemző kis mérete (általában 2 centiméternél kisebb). Nem ritka, a jóindulatú csontdaganatok mintegy 20%-a. Eredete nem teljesen tisztázott. Férfiakban kétszer olyan gyakori.

Hirdetés

Az oszteoid osztóma tünetei

A betegség 10-25 év között jelentkezik. Leggyakrabban a combcsontban és a lábszárcsontban jelenik meg. Az érintett lábban heves, gyakran éjszaka is fellépő fájdalom a jellemző. A fájdalom kis adag Aszpirinnel enyhíthető. Ízület közeli elhelyezkedése esetében izomgörcsök léphetnek fel.

Az oszteoid osztóma diagnózisa

Szakorvos a betegséget már gyakran a röntgenlelet alapján fel tudja állítani. Az elváltozásra jellemző: szabályos kerek, 2 cm-nél kisebb képe általában jól kivehető, mely közepén homogén sötét, míg széli részén 1-2 mm-es világos zóna látható. A vizsgálatot szükség esetén CT képalkotó vizsgálattal kell kiegészíteni.

Az oszteoid osztóma kezelése

Elsődleges cél az elváltozás eltávolítása. Ha a teljes eltávolítás nem sikerül, a folyamat kiújulhat és a fájdalom is fennállhat. Alternatív megoldás lehet (ha a beteg nem egyezik bele a műtétbe), hogy az orvos CT által vezérelve, tűszerű szondákat helyez a daganatba. Azután rádiófrekvenciás lökéshullámokat alkalmaznak a tumor elpusztítására.

Forrás:

Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

www.bonetumor.org

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.