Ezeket látta már?

Fogászati problémák, fogszuvasodás

A fogszuvasodás népbetegség. Okai összetettek, de a fő kockázatot a cukros ételek napi többszöri fogyasztása, és a fogápolási kultúra hiányos volta jelenti.

A fogászati problémák, fogszuvasodás tünetei

A fog érzékennyé válik a hidegre/melegre, az édes/savanyú ízre ill. a táplálék által kifejtett nyomásra.A fogban üreg keletkezik.Késői fázisban fogfájás alakul ki.

A fogászati problémák, fogszuvasodás esetleges komplikációi

SzövődményekÍnygyulladás, ínysorvadás.

A fogászati problémák, fogszuvasodás kiváltó okai

Ha a fogak ápolása hiányos, a fogfelszínen, főleg az íny peremén láthatatlan, baktériumdús bevonat (plakk) képződik. A plakkban élő baktériumok a szájüregbe jutó cukrok nagyobb részét (pl. répacukor, szőlőcukor (glükóz)) anyagcserefolyamataikban tejsavvá alakítják, amely a fogzománcot feloldja. Így keletkezik a lyuk, amely ebben a szakaszban még nem okoz fájdalmat. Ha fogorvosi kezelése elmarad, a károsodás terjed és eléri a dentint (a fog középső rétegét), amely már érzékeny a fizikai behatásokra. Ha a szuvasodás behatol a fogbélbe (pulpa) ahol idegek és vérerek vannak, fájdalomérzet alakul ki.

Mit tehet Ön fogászati problémák, fogszuvasodás esetén

Menjen el fogorvosához!

Mit tehet az orvos fogászati problémák, fogszuvasodás esetén

Kezeli a fogszuvasodást, vagyis kitisztítja a lyukat és tömést helyez bele. Gyökérkezelést alkalmazhat, ha szükséges, és legvégső esetben kihúzza a beteg fogat.Kezeli a szövődményeket, ha vannak. Megvizsgálja, hogy van-e további fogászati probléma (ínybetegség, fogkő, stb.).Tanácsokat ad a helyes fogápolásra vonatkozóan.

A fogászati problémák, fogszuvasodás megelőzése

Mosson fogat minden étkezés után, vagy napjában legalább kétszer!Kerülje az édességek, ragadós nyalánkságok napi többszöri fogyasztását! Ha mégis evett édességeket, mosson fogyasztásuk után fogat!Menjen el félévente fogorvoshoz!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához