Ezeket látta már?

Fertőző májgyulladás

2010.02.23. Módosítva: 2017.03.02.

Hepatitis A vírus (HAV) által okozott heveny, fertőző májgyulladás.

A fertőző májgyulladás előfordulása

Fertőző májgyulladás

Csecsemőkortól fiatal felnőtt korig gyakori. A populáció 95%-a felnőttkorára, nemritkán tünetmentesen átesik a fertőzésen. Rossz szociális körülmények között élők között fertőzően terjed.

A fertőző májgyulladás okai

Vírus okozza (a HAV vírus) széklettel, leggyakrabban szennyezett ivóvízzel, élelmiszerekkel terjed. A rossz higiéné, túlzsúfoltság, rossz szociális körülmények hajlamosítanak a betegségre. Intravénás drogfogyasztókban és homoszexuálisokban gyakrabban fordul elő. A vírus közvetlenül a májsejteket betegíti meg.

A fertőző májgyulladás tünetei

Lappangási ideje 15-30 nap. A fertőző májgyulladás bevezető szakaszában általános tünetek, hőemelkedés, hasi panaszok jelentkeznek. Később a májfunkció zavarára utaló panaszok, jobb bordaív alatt fájdalom, hányinger, hányás és sárgaság jelentkezik. A vizelet sötét, a széklet világos. A fertőző májgyulladás nemritkán sárgaság nélkül, sőt teljesen tünetmentesen zajlik.

A fertőző májgyulladás lefolyása

Teljes biokémiai gyógyulás a betegség kezdete után 1-2 hónappal várható. Ritkán elhúzódó lefolyású, epepangással járhat. A fertőző májgyulladás jó prognózisú betegség. A betegség spontán gyógyul, speciális kezelés nem szükséges. A fertőzésen való átesés után életre szóló immunitás marad hátra. A fertőzés krónikus (idült) alakba nem megy át, hordozóállapot nem ismert.

A fertőző májgyulladás diagnózisa

Fizikális vizsgálattal a megnagyobbodott máj, sárgaság észlelhető. A vér biokémiai vizsgálata, a májfunkciós eltérések igazolják a májgyulladást. A fertőző májgyulladást okozó HAV fertőzést a vérből kimutatható specifikus ellenanyagvizsgálat igazolja. Fontos más kórokú akut májgyulladásoktól elkülöníteni.

A fertőző májgyulladás terápiája

Az esetek jelentős részében nincs szükség kezelésre, egyébként tüneti terápia, infúzió adása jön szóba. Alkohol fogyasztása, illetve májkárosító, májban lebomló gyógyszer szedése kerülendő.

A fertőző májgyulladás megelőzése

A higiéné kiemelt jelentőségű. A rossz szociális körülmények között általában a gyermekeket érinti. Felnőttek körében jellegzetesen utazási megbetegedésnek számít. Aktív védőoltás az endémiás területre utazók, gyermekosztályokon dolgozó egészségügyi személyzet, nevelőintézetek, drogfogyasztók részére kifejezetten javasolt. Hepatitis A vírussal fertőzött betegek kontaktszemélyeit passzív immunizálásban lehet részesíteni. A beteg elkülönítése a fertőző terjedés miatt szükséges.

Élet a fertőző májgyulladással

A higiéné a terjedés szempontjából kulcsfontosságú. A fertőző májgyulladásból felgyógyult beteg speciális gondozást nem igényel.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához