A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gombás bőrkiütés

#bőrbetegség #bőrfertőzés #fertőző betegség #gombás fertőzés
2009.10.08. Módosítva: 2016.06.02.

A gombás bőrkiütés a bőr gombás fertőző megbetegedése. A bőrfelszín bármely részét érintheti, de általában a fejbőrön, a körmökön, a hónaljban, a lágyékon, a comb belső felén, vagy a lábfejen jelentkezik. A fejbőr gombásodás okozta pikkelyes hámlása tévesen korpának vélhető, de a fejbőrről vett kaparék mikroszkópos vizsgálatával könnyen különbséget lehet tenni.

Hirdetés

A gombás bőrkiütés tünetei

Kör alakú bőrterület sima középponttal és pikkelyesen hámló szélekkel.Súlyos mértékű viszketés.Bőrgyulladás, melyet rendszerint a vakaródzás idéz elő.Kopasz foltok a fejbőrön, amennyiben a betegség ott jelentkezik.A körmök/köröm alatti szövetek megvastagodása, ha a körmök érintettek.

A gombás bőrkiütés esetleges komplikációi

Bakteriális fertőződés.

A gombás bőrkiütés kiváltó okai

Bizonyos gombafajták által okozott fertőzés. Közvetlen érintkezés útján is terjedhet, bár nem könnyen. Gombafertőzésre hajlamosíthat a legyengült állapot (betegségek), a gyenge immunrendszer, a cukorbetegség és a nedves, rosszul tisztított, izzadékony testfelület (pl. lágyéki részek).

Mit tehet Ön gombás bőrkiütés esetén

Alkalmazzon gombaellenes krémet/port/sampont!Kerülje a vakaródzást!Menjen el orvosához, ha a körmökön jelentkezik a betegség, vagy ha a tünetek folytatólagosan jelentkeznek!

Mit tehet az orvos gombás bőrkiütés esetén

Megállapítja a diagnózist, miután az illető bőrterületről vett kaparék mikroszkópos elemzését elvégezte.Gombaellenes hintőporokat, krémeket, kenőcsöket rendel a bőrgombák ellen.Gombaellenes tablettákat ír fel a fejbőr és a körmök gombásodására.Szükség esetén eltávolítja a körmöt/a köröm alatti szöveteket.

A gombás bőrkiütés megelőzése

Naponta tisztálkodjon! Fürdés, zuhanyozás után törölje szárazra a testhajlatait, ujjközeit!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.