Ezeket látta már?

Kanyaró (morbilli)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A kanyaró nagyon fertőző gyermekbetegség, amiben felnőttek is megbetegedhetnek. A tünetek -eltérően a rubeolától- meglehetősen ijesztőek. Az alultáplált vagy gyenge gyermekeken nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki a súlyos szövődmények.

A kanyaró (morbilli) tünetei

Magas láz, mely rendszerint még magasabbá válik, amikor a kiütések megjelennek (kb. 4 nappal a láz kezdete után).Más vírusos fertőzéseknél szintén keletkezhetnek kanyaróhoz hasonló kiütések, de ezeket az különbözteti meg az igazi kanyarótól, hogy esetükben a láz a kiütések megjelenése után alábbhagy.Fehér, homokszemszerű foltok az orca belső oldalán (a szájüregben) a kis őrlőfogakkal szemközt. Ezeket Koplik-foltoknak nevezik és más vírusfertőzésre nem jellemzőek.Könnyező, vörös szemek.Torokfájás, orrfolyás, száraz, szaggató köhögés.Néha hányás és hasmenés.Piros, lencsényi kiütések melyek később barnássá válnak. Leggyakrabban a fül mögött jelennek meg először, majd ráterjednek az arcra, a nyakra és a test többi részére. Eltűnésük ugyanebben a sorrendben zajlik kb. 5 nap múlva. A barnává váló foltok még kb. 2 hétig látszanak.

A kanyaró (morbilli) esetleges komplikációi

Középfülgyulladás.Bronchitis (alsó légúti fertőzés).Tüdőgyulladás.Agyvelőgyulladás (encephalitis).

A kanyaró (morbilli) kiváltó okai

A fertőzést a morbilli vírus okozza. A betegséget a köhögés, a tüsszentés és az orrváladékkal, ill. nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz terjeszti. Ha valaki átesett a kanyarón, többé már nem fogja elkapni.

Mit tehet Ön kanyaró (morbilli) esetén

Maradjon otthon, amíg fertőzőképes (kb. még 1 hét a kiütések eltűnése után)! Pihenjen, fogyasszon sok folyadékot!Ha szükséges, szedjen lázcsillapítót!Kisgyermekek lázcsillapítását meg lehet oldani állott vizes, teljes testet befedő borogatással, ha a láz a 38,5 C fokot meghaladja. Komolyabb mértékű száraz köhögés esetén köhögéscsillapítót, váladékos köhögés esetén pedig köptetőt szedjen!Menjen el orvosához ha fülfájása van, váladék folyik a füléből, folytatólagosan fennmarad a láz és/vagy a köhögés, légzési nehézségek és görcsök lépnek föl, valamint ha álmosság gyötri!

Mit tehet az orvos kanyaró (morbilli) esetén

Megvizsgálja, hogy vannak-e szövődmények.Ha szövődményeket észlel, megfelelő kezelést nyújt, pl. antibiotikumokat ír fel.Szükség esetén kórházba utalja Önt.

A kanyaró (morbilli) megelőzése

1-2 éves korban védőoltás adható. (Magyarországon kötelező.)

Forrás: EgészségKalauz