Ezeket látta már?

Körömgomba, lábgomba gyerekeknél: így lehet megelőzni a legkönnyebben

körömgomba, lábgomba, gyerek, kezelés

Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyerek megússza a gombás fertőzéseket. A bőrgyógyász szakorvos elmondja, mit érdemes tennünk.

A nyári hónapokban megnő azoknak a szülőknek a száma, akik gyermekük lábának gombás fertőzése miatt kérnek segítséget tőlünk – mondja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász szakorvosa, aki szerint a nyári szünetben is érdemes nagyobb figyelmet szentelni a gyermekek lábának egészségére.

A láb gombás fertőzései gyermekkorban

- A lábujjak közötti összefekvő felületeken, valamint a talpon jelentkező gombás fertőzés gyakori és igencsak kellemetlen bőrgyógyászati panasz – mondja dr. Karászi Viktória. A gombás fertőzések kismértékű irritációt, enyhe kipirosodást, pikkelyes hámlást, mélyebbre hatolva heves viszketést, fájdalmas, nedvedző sebet és hólyagokat okozhatnak a gyermek lábán. A fokozott izzadás miatt nyáron súlyosbodhatnak is a tünetek. A fertőzés a körmökre is könnyen átterjedhet, bár gyermekeknél kevésbé gyakori, 6 éves kor előtt például ritkán alakul ki.

Gombás lábgombát vagy körömgombát az év bármely szakában elkaphat a gyermek, a nyári meleg, párás-nedves, sötét környezet azonban kifejezetten kedvez a gombák szaporodásának. A fertőzést okozó kórokozók előszeretettel bújnak meg a strandok, zuhanyzók és medencék meleg, nedves felületein (gumiszőnyegeken, rácsokon), ahonnan a mezítláb szaladgáló, önfeledten játszó gyermek könnyedén összeszedheti a fertőzést. A zárt, meleg, nyirkos cipőkbe szintén szívesen fészkelik be magukat a gombák, így például egy aktívan sportoló gyermek esetében is fokozottabb lehet a fertőzésveszély. Ha a gyermek lába hajlamos az izzadásra, és sok időt tölt a nedves edzőcipőben (pl.egy nyári edzőtáborozás során), szintén megnő a gombás fertőzések kialakulásának kockázata. Ezek a kellemetlenségek azonban néhány óvintézkedéssel és egy kis odafigyeléssel megelőzhetők.

Így előzheti meg a lábgombát

  • Tartsa szárazon gyermeke lábát és kezét. A száraz bőr és köröm kisebb valószínűséggel fertőződik meg.
  • Az uszodában, fürdőben, strandon, valamint nyilvános zuhanyzó használatakor legyen a gyermek lábán papucs vagy fürdőszandál.
  • Válasszon légáteresztő, nedvességelvezető anyagból készült zoknit és jól szellőző, kényelmes gyermekcipőt!
  • Ha lehetséges, nyáron ne viseljen állandóan zárt cipőt, az átnedvesedett zoknit pedig naponta többször cserélje a gyermek!
  • Óvja a gyermek körmét a sérülésektől! Ne vágja őket túl rövidre, és ne kerekítse le a sarkukat!
  • Tanítsa meg gyermekének, hogy ne osszon meg mással zoknit, cipőt, törölközőt vagy szappant!
  • Minden családtagnak legyen külön papucsa, törölközője!
  • Ha a családban valakinek gombás lábfertőzése van, fontos, hogy a fürdőkádat, zuhanytálcát, a fürdőszoba kilépőt és a törölközőket rendszeresen fertőtlenítse!
  • A láb gombás fertőzésekor a cipők fertőtlenítésére is szükség lesz!

Gombás fertőzés a gyermek lábán? Ezt tegye!

A lábgomba kezelésére általában elegendőnek bizonyulnak a gyógyszertárakban beszerezhető, helyileg alkalmazható szerek (ecsetelők, spray-k, gombaellenes készítmények), amelyeket a tünetek elmúltával is alkalmazni kell a használati útmutatónak megfelelően. Ha azonban a fertőzés a körömre is átterjed, akkor hosszabb és kitartóbb kezelésre kell számítanunk. Mint Karászi doktornő mondja, ennek az az oka, hogy a köröm alá került gombát – a felszíni bőrfertőzésekkel szemben – sokkal nehezebb helyi gyógyszerekkel kezelni.

Mindenképpen foglalkozni kell azonban a problémával, hiszen a fertőzés könnyen átadható, ráadásul a körömgomba miatt a köröm elemelkedhet a körömágytól, így könnyen beszakadhat, sérülhet is. A vastaggá vált köröm nehezen vágható, gyakran benő, speciális és gyakori ápolást igényel, és nem utolsó sorban esztétikailag sem vonzó látvány.

A kezelés idején is igyekezzünk tisztán és szárazon tartani a fertőzött területet. Súlyosabb esetben azonban, ha a tünetek egy-két héten belül nem javulnak, forduljunk gyermek bőrgyógyászhoz, aki a külsőleg alkalmazott készítmények mellé szájon át szedhető gombaellenes szert is felírhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

10 bevált otthoni gyógymód körömgomba ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#lábgomba

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához