Koronavírus: húsvétra szigorításokat sürget a MOK

#koronavírus #covid #MOK #korlátozás
2021.03.23.
Koronavírus: húsvétra szigorításokat sürget a MOK

A MOK szerint parkokba és kirándulni se menjünk, és a legjobb, ha a barátainkkal sem találkozunk.

Tessék megszabni a vevők számát a boltokban, és csak élelmiszerüzlet, patika maradhasson nyitva a plázákban! – kéri a MOK.

Azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek – kéri a Magyar Orvosi Kamara elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében a döntéshozóktól.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt a testület azt is javasolja, hogy rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni. A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak nagyon indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Az emberek tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, és aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. A testület kéri továbbá, hogy ne látogassuk a szeretteinket, ne találkozzunk a barátainkkal, ne menjünk a hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást – belföldön is –, és idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás.

Ez is érdekelheti:

„A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség” – írja az orvosi kamara, utalva arra, hogy a népességarányos halálozási mutatókban napok óta vezet Magyarország. A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok terhelése sokszoros, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére – sorolja a közlemény.

A MOK elnöksége úgy látja, az oltási program végrehajtásában jól áll az ország, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik

Forrás: EgészségKalauz