Ezeket látta már?

Trichomonas-fertőzés

Az ember egyik leggyakoribb parazitás fertőzése. Elsősorban szexuális úton terjed.

A Trichomonas-fertőzés előfordulása

Kb. évi 160-180 millió embert érint világszerte.

A Trichomonas-fertőzés okai

Trichomonas-fertőzés

A fertőzést a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű parazita okozza, amely kizárólag a gazdaszervezet húgy-ivarrendszerében életképes. A betegség kockázati tényezői közé tartoznak a rossz szociális körülmények és a női nem.

A Trichomonas-fertőzés tünetei, lefolyása

A betegség legszembetűnőbb tünete a bűzös, habos, zöldes színű hüvelyi folyás. A szeméremtest és a hüvely érzékenysége, valamint a húgycső, a hüvely és a méhnyak gyulladása jellemzi. Férfiakban csak a húgycső gyulladását okozza. A fertőzések 20-40%-a azonban teljesen tünetmentes! Terhes nőknél burokrepedést és ezáltal koraszülést okozhat. Felmerült a betegség összefüggése a meddőséggel és a méhnyakrákkal is.

A Trichomonas-fertőzés diagnózisa

Legegyszerűbb módja a trichomonas parazita mikroszkópos kimutatása a hüvely vagy a húgycső váladékából. Hátránya, hogy nagyban függ a csíraszámtól, a mintavétel módjától és idejétől (a paraziták gyorsan feloldódnak). A trichomonas tenyészthető is, amely módszer lassabb, de biztosabb eredményt ad. A közeljövőben várható a molekulárbiológiai kimutatási módszerek széleskörű elterjedése a trichomonas fertőzés diagnosztikájában is.

A Trichomonas-fertőzés terápiája

Egy hétig napi 2x500 mg metronidazol, vagy egy dózisban 2 g metronidazol, szájon át. Minden esetben szükséges a szexuális partnerek kivizsgálására és kezelésére is.

Forrás:

Szalka András, Timár László, Ludwig Endre, Mészner Zsófia: Infektológia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához