Ezeket látta már?

Prolaktin-hiány

A prolaktin az agyalapi mirigy által elválasztott hormon. E hormonnak szerepe van a szülést követő tejelválasztás megindulásában és fenntartásában, és más nemi hormonokkal együtt egyéb folyamatokban is részt vesz, úgy mint anyagcsere, növekedés.

A prolaktin hatást fejt ki a menstruációs ciklusra, ezért sem jelentkezik menstruációs ciklus a szülést követően. A prolaktin-hiány egy olyan hormonális betegség, melynek következtében a szervezetben megszűnik a laktotróp hormon elválasztása vagy a termelt hormon mennyisége/minősége nem lesz megfelelő. Az önálló prolaktin-hiány ritkán előforduló rendellenesség, gyakrabban láthatjuk ezt a kórképet más hormonok hiányával együtt.

Prolaktin-hiány

A prolaktin-hiány okai

Leggyakoribb okai között szerepelnek az agyalapi mirigy (hypophysis) elváltozásai, daganatai, sérülései, gyulladásos betegségei, vérellátásának zavaraiból kialakuló maradandó elváltozások, korábbi hypophysis műtétek.

A prolaktin-hiány tünetei

A szülést követően elmarad a tejelválasztás, így a gyermek táplálását más módon kell megoldani.

A prolaktin-hiány lefolyása

Mindaddig fennáll, míg az alapbetegséget meg nem szüntetik.

A prolaktin-hiány diagnózisa

Legegyszerűbb módszer a vérvétel, melyből megállapítható, hogy a prolaktin hormon szintje a normális tartományban van-e vagy alatta. További vizsgálatok között szerepelnek azok, melyek segítséget jelenthetnek az alapbetegség felderítésében, leggyakrabban a koponyáról készített computer tomográfiás vizsgálat segíthet a kiváltó ok felderítésében.

A prolaktin-hiány terápiája

Gyógyszeres terápiája még nem megoldott, sajnos nem rendelkezünk még megfelelő hormonpótló készítménnyel.

Forrás:

MSD Orvosi kézikönyv a családban, Melania Kiadó

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához