A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Prolaktin-hiány

#agyalapi mirigy betegségei
2010.08.04. Módosítva: 2015.11.04.

A prolaktin az agyalapi mirigy által elválasztott hormon. E hormonnak szerepe van a szülést követő tejelválasztás megindulásában és fenntartásában, és más nemi hormonokkal együtt egyéb folyamatokban is részt vesz, úgy mint anyagcsere, növekedés.

Hirdetés

A prolaktin hatást fejt ki a menstruációs ciklusra, ezért sem jelentkezik menstruációs ciklus a szülést követően. A prolaktin-hiány egy olyan hormonális betegség, melynek következtében a szervezetben megszűnik a laktotróp hormon elválasztása vagy a termelt hormon mennyisége/minősége nem lesz megfelelő. Az önálló prolaktin-hiány ritkán előforduló rendellenesség, gyakrabban láthatjuk ezt a kórképet más hormonok hiányával együtt.

A prolaktin-hiány okai

Leggyakoribb okai között szerepelnek az agyalapi mirigy (hypophysis) elváltozásai, daganatai, sérülései, gyulladásos betegségei, vérellátásának zavaraiból kialakuló maradandó elváltozások, korábbi hypophysis műtétek.

A prolaktin-hiány tünetei

A szülést követően elmarad a tejelválasztás, így a gyermek táplálását más módon kell megoldani.

A prolaktin-hiány lefolyása

Mindaddig fennáll, míg az alapbetegséget meg nem szüntetik.

A prolaktin-hiány diagnózisa

Legegyszerűbb módszer a vérvétel, melyből megállapítható, hogy a prolaktin hormon szintje a normális tartományban van-e vagy alatta. További vizsgálatok között szerepelnek azok, melyek segítséget jelenthetnek az alapbetegség felderítésében, leggyakrabban a koponyáról készített computer tomográfiás vizsgálat segíthet a kiváltó ok felderítésében.

A prolaktin-hiány terápiája

Gyógyszeres terápiája még nem megoldott, sajnos nem rendelkezünk még megfelelő hormonpótló készítménnyel.

Forrás:

MSD Orvosi kézikönyv a családban, Melania Kiadó

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.