Ezeket látta már?

Férfi meddőség

2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

Meddőségnek nevezik azt, ha egy pár egy éven keresztül védekezés nélkül rendszeresen él nemi életet és mégsem fogan meg terhesség.

A férfi meddőség előfordulása

A meddőségek kb. 40%-a férfi, kb. 40% női eredetű, és kb. 20%-ban a pár mindkét tagjánál kimutathatók a meddőség okai. A meddőség a nyugati országokban élő párok kb. 10-12%-nál jelentkezik.

A férfi meddőség okai

Az esetek kb. 15%-ában ismeretlen a meddőség oka. Az ismert okok közül a leggyakoribbak: fejlődési rendellenességek, ondóúti elzáródások, külső károsító tényezők (foglalkozási ártalmak, toxikus hatások), éreredetű okok (heretorzió, herevisszeresség), ondóúti gyulladások (fertőzések), endokrinológiai okok (nemi szervek fejletlensége, hormonzavarok), immunológiai okok, genetikai okok, biokémiai okok.

A férfi meddőség tünetei

A tünettan függ a kiváltó októl, de általában (leszámítva a fejlődési rendellenességeket) a tünetek igen szegényesek, sokszor csak maga az meddőség, terméketlenség az egyetlen tünet.

A férfi meddőség diagnózisa

Az andrológiai kivizsgálás célja a nemzőképességi zavar létének és okának kimutatása, valamint mértékének meghatározása.

Első lépés a kórtörténet felvétele. Ennek során az öröklődő betegségeket, fejlődési rendellenességeket, sérüléseket, műtéteket, toxikus és egyéb károsító (pl: röntgen, dohányzás, alkohol, kábítószerek) hatásokat térképezik fel.

Ezt követi a nemi szervek fizikális vizsgálata. A herék helyzetét, méretét és konzisztenciáját, a rendellenességeket, gyulladásra utaló jeleket, valamint a másodlagos nemi jegyeket (szőrzet, emlőduzzanat) vizsgálják.

Férfi meddőség

Majd az andrológiai alapvizsgálat során az ejakulátumot, az ondót vizsgálják meg szabad szemmel (makroszkóposan) és mikroszkóppal. Szabad szemmel az ondó színe, mennyisége, vegyhatása, viszkozitása ítélhető meg. A mikroszkópos vizsgálat során megszámlálják a spermiumokat úgynevezett Bürker-kamra segítségével, majd megvizsgálják a mozgásképességüket és az alakjukat.

A továbbiakban andrológiai célvizsgálatok végezhetők, amelyekkel pontosan meghatározható a férfi meddőség oka. Ilyenek a mikrobiológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, képalkotó eljárások, herebiopszia, biokémiai-, genetikai-, immunológiai vizsgálatok.

A férfi meddőség terápiája

A kezelés kizárólag oki jellegű lehet, a beteg ellátására az erre szakosodott centrumokban van lehetőség.

A fejlődési rendellenességek kezelésére általában még gyermekkorban sort kell keríteni, a herék helyzeti rendellenességét két éves korig rendezni kell.

Az ondóúti elzáródások mikrosebészeti eljárásokkal kezelhetőek.

A külső károsító tényezők esetén a kiváltó ok megszüntetése idővel a férfi meddőség megoldódását jelentheti.

A heretorzió, herevisszeresség műtéti beavatkozással kezelhető.

Fertőzéses eredetű gyulladásoknál a kitenyésztett baktériumnak megfelelő tartós antibiotikus kezelés általában megoldja a problémát, de figyelni kell arra, hogy a pár mindkét tagjának szükséges a kezelése, különben visszafertőzik egymást.

A hormonhiányos állapotok hormonpótló terápiával általában orvosolhatóak.

A genetikai rendellenességeknél a meddőség nem gyógyítható, de hormonpótlással a kísérőtünetek itt is enyhíthetőek.

Forrás:

Papp György: Az andrológia tankönyve; Frang Dezső: Az urológia tankönyve

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához