Ezeket látta már?

Menstruáció, bő vérzés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A menstruációs vér mennyisége minden lánynál, asszonynál más és más, de egyénenként meglehetősen állandó. Ezért minden nőnek tudnia kell, hogy mikor tekinthető havivérzése kórosan bőségesnek.

A menstruációs bő vérzés tünetei

Komoly mértékű vérvesztés és nagy vérrögök megjelenése a szabályosan jelentkező menstruáció alatt.A szokásosnál hosszabb időn át tartó, de egyébként szabályos menstruáció.Gyengeség/rosszullét/egyes esetekben ájulásérzet.

A menstruációs bő vérzés esetleges komplikációi

SzövődményekVérszegénység (anaemia)

A menstruációs bő vérzés kiváltó okai

Hormonális zavarok, pl. pajzsmirigy-problémák.Miómák (jóindulatú méhdagadatok).Vetélés, mely később jelentkező súlyos vérzésben nyilvánul meg.Endometriózis (olyan állapot, melyben méhnyálkahártya-szigetek találhatók rájuk egyébként nem jellemző helyeken). Idegen test a méhben, pl. spirál.Véralvadási rendellenességek.

Mit tehet Ön menstruációs, bő vérzés esetén

Menjen el orvosához, ha már többször is volt komoly vérzése, vagy ha vetélésre gyanakszik! Egyébként nem kell feltétlenül orvoshoz látogatnia, ha a komolyabb vérzés csak egyszer jelentkezett.Fogyasszon több vasban gazdag ételt (vörös húsok, máj, szárított borsó/bab/gyümölcsök, leveles zöldségek és teljes magvak)!

Mit tehet az orvos menstruációs bő vérzés esetén

Megállapítja, hogy a vérzés mennyisége és/vagy időtartama normálisnak tekinthető-e.Meghatározza az okot, és megfelelő kezelést nyújt.Kizárja a vetélés lehetőségét. Ha mégis vetélésről van szó, megfelelő kezelésben részesíti Önt.Tágítást és méhkaparást végez. Ez azt jelenti, hogy a méhnyakat kitágítja, majd kikaparja a méh nyálkahártyáját (kürettálás). Ez az eljárás segít a vérzés elállításában, míg a kaparék vizsgálata feltárhatja a vérzés okát.Szükség esetén vaspótló terápiát rendelhet.Sebészeti úton eltávolíthatja a méhet (hysterectomia). Ez a módszer az ismétlődő, más kezelésre nem reagáló esetekben jön számításba.

Forrás: EgészségKalauz