Ezeket látta már?

Menstruáció, premenstruációs szindróma

A premenstruációs szindróma vagy feszültség nem azonos a menstruációs fájdalommal. Ez a tünetegyüttes általában 30 éves életkor felett jelentkezik és leginkább a havivérzést 7-10 nappal megelőzően lép fel. Bár a premenstruációs szindróma néha nagyon kellemetlen, káros egészségügyi hatása nincs.

A Premenstruációs szindróma tünetei

Alhasi fájdalom.Diszkomfort-, ill. puffadásérzet az alhas tájékán.Az emlők érzékenysége/feszessége/bizsergésérzet.A bokák/lábfejek/kezek duzzanata, kb. 1 kg-nyi vagy nagyobb súlygyarapodás (vízvisszatartás miatt).Néha fejfájás.Különböző mértékű lelki érzékenységfokozódás, néha depresszió.

A premenstruációs szindróma kiváltó okai

A menstruációs ciklus során lezajló hormonális változások. Egyes szakértők szerint lélektani jelenségek is szerepet játszanak.

Mit tehet Ön premenstruációs szindróma esetén

Rendszerint bele kell nyugodnia, hogy a premenstruációs szindróma a normális menstruációs ciklus része. A tünetek súlyossága gyakran ingadozik. Néhány hónapnyi nehezebb időszak után a helyzet magától javulhat.Életvitele legyen aktív! Kösse le magát tennivalókkal!Vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítókat, ha kell!Menjen el orvosához, ha bizonytalan tünetei eredetében!'

Mit tehet az orvos premenstruációs szindróma esetén

Megállapítja a diagnózist.Ha kell, gyógyszert ír fel a vízvisszatartás ellen.Bizonyos hormonkészítményeket rendelhet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához