Ezeket látta már?

Subarachnoideális ciszta

2010.12.22. Módosítva: 2015.11.04.

A subarachnoideális ciszta agy-gerincvelői folyadékkal telt hólyag, ami kialakulhat az agy és a koponyaalap között, vagy az arachnoideális hártyán. A legtöbb eset a gyermekkorban alakul ki, habár néha a felnőttkorban is előfordulhat. Arachnoideális ciszták férfiakban gyakrabban fordulnak elő.

A subarachnoideális ciszta okai

Subarachnoideális ciszta

Az elsődleges subarachnoideális ciszta fejlődési rendellenesség miatt alakul ki, és már a születéskor jelen van. A másodlagos subarachnoideális ciszták ritkábban fordulnak elő; fejtrauma, agydaganat vagy fertőzés talaján alakulhatnak ki.

A subarachnoideális ciszta tünetei

Az arachnoideális cisztával járó tünetek a ciszta nagyságától és elhelyezkedésétől függenek. A kis ciszták általában nem okoznak tüneteket és csak véletlenül kerülnek felismerésre. A legtöbb esetben a ciszták nagyméretűre nőnek, de csak enyhe tünetekkel járnak. A nagy ciszták gyerekkorban okozhatnak fejdeformációt vagy nagyfejűséget, ami okozhat fejfájást, görcsöket, az agy-gerincvelői folyadék felgyülemlését, magas nyomást a fejben, fejlődési visszamaradást és megváltozott viselkedést. Más tünetek is előfordulhatnak, mint például: gyengeség vagy a test egyik oldalának bénulása, a mozgás koordináció hiánya, hányinger/hányás, fejfájás, endokrin tünetek (pl. a pubertás korai kezdete) és látászavarok.

A subarachnoideális ciszta diagnózisa

A kis ciszták általában nem okoznak tüneteket és csak véletlenül kerülnek felfedezésre. A tünetek során felmerülő gyanú esetén MR (mágneses rezonancia) képalkotó vizsgálattal lehet a subarachnoideális ciszta meglétét igazolni.

A subarachnoideális ciszta kezelése

Csak abban az esetben szükséges a műtéti megoldás, ha a cisztában a nyomás nagynak tűnik és tüneteket okoz. Ha nem igényel beavatkozást, azon ciszták utánkövetése szükséges. A műtéti megoldás a ciszta falának "kilyukasztása" vagy a cisztába vezetett söntön keresztül a folyamatos agyvízelfolyás biztosítása.

Egyéb tudnivalók a subarachnoideális cisztáról

Kezeletlen esetekben a ciszta növekedése vagy bevérzése állapotromláshoz vezet. Agy- és/vagy gerincvelői sérüléseket is okozhatnak. A kezeléssel a tünetek általában megszűnnek vagy javulást mutatnak.

Forrás: Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban, emedicine.com

Forrás: EgészségKalauz