Ezeket látta már?

ACHOO szindróma: ezért kell tüsszentenie folyton, ha erős fénybe néz

tüsszentés oka fénybe napba nézés után ACHOO szindróma

Meglepően sok embernek van furcsa reflexreakciója, amikor a fényintenzitás hirtelen növekedése tüsszögést okoz.

Ez valójában egy ismert állapot, amelyet fototikus tüsszentési reflexnek (PSR) vagy ACHOO-szindrómának (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst) neveznek.

A birminghami Alabamai Egyetem 1995-ös tanulmánya szerint az Egyesült Államok lakosságának 33 százalékát érinti. A bizonyítékok azt is mondják, hogy a tulajdonság részben genetikai eredetű.

Miért tüsszögünk a Naptól?

Ez egy olyan kérdés, amely mintegy 2300 évvel ezelőtt még az ókori görög filozófust, Arisztotelészt is megzavarta, amikor feltette a nagy kérdést:

„Miért vált ki tüsszögést a Nap melege?”

Az igazság az, hogy kevés a reprezentatív tudományos tanulmány a témában, mivel gyakran inkább humoros furcsaságnak tekintik, mintsem legyengítő betegségnek.

Mindazonáltal a vezető elmélet azt mondja, hogy a szoláris tüsszögést a trigeminus idegének kisebb hibája okozhatja. Az egyik legnagyobb agyi ideg, amely az érzékszervi információkat külön ágakon szállítja le az arcon a szem alatt, az orrban, a szájban és az állkapocsban. A maroknyi tüsszögési rendellenességet az orrüreg nyálkahártya-képző membránjában található trigeminus idegvégződés stimulálása okozza.

A PSR-ben szenvedőknél előfordulhat egy kis "keresztbekötés" ennek a területnek az ideghálózatában, ami véletlen jelzéseket eredményezhet, amikor nem kellene. Az elmélet szerint az erős fény hatására a pupillák összehúzódnak a szemben. Ez az idegi jel " véletlenül " gerjeszti az idegpályát, ami néhány centiméternyire nyálkahártya áramlását idézi elő az orrban. Ezt az agy összetévesztheti irritáló hatásúnak, és ezért tüsszögéshez vezet.

Egyesek még ennél is tovább mentek, és azt sugallják, hogy barlanglakó őseink evolúciós emléke lehet. Dohos és poros barlangban, ahol füstös tűz ég, előnyös lehet egy tüsszögés a szabadba induláskor, mivel megtisztítja a légutakat a kórokozóktól és az idegen testektől. Ez azonban pusztán spekuláció.

A kemény igazság továbbra is ismeretlen. De miután megtalálták az örökös energiaforrást és meggyógyították az összes ismert betegséget, ezek a tudósok jobban rá tudnak főkuszálni az ACHOO-szindróma megoldására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napallergia: tünetei, kiváltó okai és kezelése

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fényallergia

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához