Ezeket látta már?

Amikor a közösülés fájdalommal jár

Nők esetén az aktus alatt érzett fájdalomnak számos oka lehet, a hüvely belsejének elváltozásától a pszichés problémákig sok minden. A nők bizonyos hányada csak életének egy részében, adott helyzetekben érzi fájdalmasnak a közösülést. A jelenség latin elnevezése ismétlődő nemi szervi fájdalomra utal, amely előfordulhat a közösülés előtt, közben és után is. Ha a nő ilyen jellegű fájdalmat érez, számoljon be erről orvosának.

Okok

Amikor a közösülés fájdalommal jár

A fájdalmas közösülés fizikális okai is többfélék lehetnek, attól is függően, hogy a behatoláskor érzi a nő a fájdalmat, vagy ha a hímvesszőt már mélyen bevezette a partner. Az érzelmi ráhangolódás /hiánya is igen jelentős problémaforrás.

Fájdalom a behatoláskor:

Nem kielégítő nedvesedés: ez gyakran lehet a kellő előjáték hiánya okán, vagy menopauza után, amikor alacsonyabb az ösztrogén hormon szintje, szülést követően, szoptatás alatt. Egyes gyógyszerek is csökkenthetik a szexuális vágyat (pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, antihisztaminok).

Sérülés, baleset, irritáció: pl. közlekedési baleset kapcsán, kismedencei műtétet követően, gátmetszés után, de lehet veleszületett rendellenesség folytán is.

Gyulladás, fertőzés, bőrbetegségek: a nemiszervi, vagy húgyúti fertőzések is okozhatják a nemi szerv időszakos szárazságát, vagy ekcéma, egyéb bőrbetegségek.

Vaginizmus: a hüvely izomzatának kóros összehúzódása, görcsös állapota is igen fájdalmassá teheti a behatolást (mindkét fél számára).

Mélyen érzett fájdalom

A hímvessző mély behatolását követően érzett fájdalom okai:

Egyes betegségek, állapotok: endometriózis, kismedencei gyulladás, a méh előreesése, hátrahajlott méh, mióma, cisztitisz, irritábilis bél-szindróma, aranyér.

Műtét, gyógyszeres terápia: méheltávolítás, daganatos betegségek kezelésére alkalmazott kemoterápia, sugárterápia.

Érzelmi problémák

Szorongás, depresszió, a külső megjelenés miatti aggodalom, félelem az intimitástól, kapcsolati problémák

Stressz, a mindennapi élet stresszhatásai feszültséget keltenek a medencefenék izomzatában is.

Szexuális abúzus, megerőszakolt nők: sok esetben nem megerőszakolt nőn is felléphet ilyen fájdalom, de ha a nő életében előfordult nemi erőszak, akkor valószínűbb az oki összefüggés.

Tünetek

Fájdalom a férfi nemiszerv behatolásakor

Bármely behatoláskor (pl. tampon behelyezése) érzett fájdalom

Csak egyes partnerekkel, egyes helyzetekben, körülmények között érzett fájdalom

Korábbi nem fájdalmas közösülést követő újabb aktusnál fellépő fájdalom

Égető, erős fájdalomérzés

Diagnózis, tesztek

Alapos kórelőzmény-felvétel: mikor kezdődött a fájdalom, pontosan hol érezhető, milyen jellegű, minden partnerrel és bármely helyzetben észlelhető-e. A kérdések a terhességekre, szülésekre, esetleges női műtétekre, szexuális előéletre is kiterjedhetnek. Szégyenérzet nélkül célszerű válaszolni, mert az orvos ez alapján tud majd a terápiáról dönteni.

Kismedencei vizsgálat: ezzel feltárható a bőrelváltozás, a fertőzés, vagy az esetleges anatómiai probléma. A fájdalom pontosabb helyének meghatározásához enyhe nyomást gyakorolhat a nemi szervekre, medence izomzatra. Ha a (spekulummal végzett) vizsgálat fájdalmas, meg kell említeni az orvosnak.

Egyéb vizsgálatok: kismedencei ultrahang vizsgálat.

Kezelés, gyógyszerek

Ha belbetegség, fertőzés az ok, akkor ezeket kell kezelni. Az ismerten hüvelyszárazságot okozó gyógyszerek cseréj is javíthat az állapoton. Menopauta után általában az alacsony hormonszint okolható. Ilyen esetben hormontartalmú krém, kenőcs alkalmazása jó lehet, vagy alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű, fimtabletta adása.

Deszenzitizáló kezelés: a hüvelyi relaxáció megtanulása a fájdalom csökkentésére (Kegel-gyakorlatok, egyéb technikák).

Tanácsadás, szexterápia: ha az aktust azért kerülik, mert már régóta fájdalmat okoz adott partnerrel, kommunikációs zavarok lehetnek a háttérben, és helyre kell állítani a korábbi intimitást. Tanácsadó, szexterapeuta segíthet ebben.

Háziszerek, otthon alkalmazható technikák

Ha a mély behatoláskor éles, esetleg görcsös fájdalom érezhető, segíthet a pozícióváltás, a helycsere. Ha a nő van felül sokkal jobban tudja kontrollálni saját állapotát.

Kommunikáció: mondja meg partnerének mi a jó, mi nem, esetleg lassítson, amíg a vágy nem nagyobb.

Ne siessenek: a hosszabb előjáték jobban segíti a nedvesedést, a behatolást érdemes minél inkább késleltetni.

Használjanak lubrikánsokat, síkosítót: a termékek címkéit mindig érdemes elolvasni, nehogy esetleg allergiát váltson ki a síkosító. A glicerint tartalmazó szerek meggátolhatják a gombás fertőzést.

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Mayo Clinic

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához