Ezeket látta már?

Csontritkulás: évekig tünetmentes lehet

Csontritkulás

Annak ellenére, hogy mennyire gyakori a csontritkulás, még mindig sok tévhit kering róla. Lássuk a leggyakoribbakat!

A csontritkulás egy sokakat érintő, súlyos betegség, mely akár évekig is tünetmentes lehet, később pedig jelentős mértékben megnövelheti a csonttörések rizikóját.

A csontritkulás női betegség

Valóban gyakoribb a nők körében a csontritkulás, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy férfiakat nem érinthet. A felmérések szerint a nők között akár 38 százalék is lehet a csontritkulásban szenvedők aránya, míg a férfiaknál ez mindössze 8 százalék.

Az ötven év feletti férfiak esetében minden ötödik csonttörés a csontritkulással van összefüggésben.

A csontritkulás az idősek betegsége

A csontritkulás "kortalan" betegség, vagyis korosztálytól függetlenül bárkit érinthet, bár az igaz, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye rá. Az 50 éven felüliek között nagyjából 15 százalék a csontritkulásban szenvedők aránya, míg a 80 év felettieknél ez már 70 százalékra nő. Lehet, hogy "közvetlenül" nem érinti a fiatalabb korosztályt a csontritkulás, azonban a probléma megelőzésével már ilyenkor is érdemes foglalkozni.

Nem lesz csontritkulásom, mivel sok tejet iszom/naponta beveszek egy kalciumtablettát

A kalcium valóban nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, de önmagában ez sajnos nem elegendő. Egyrészt, sok más mikrotápanyag is szükséges a csontritkulás megelőzéséhez, többek között D-vitamin, magnézium és foszfor, másrészt más életmódbeli tényezők is befolyásolhatják, hogy lesz-e csontritkulása valakinek.Fontos többek között például a rendszeres mozgás, illetve a dohányzás abbahagyása is.

Ráérek akkor törődni a csontritkulással, ha már kiderült

A csontritkulásnak hosszú ideig, gyakran évekig, nincs semmilyen tünete. Azt, hogy a csontjaink denzitása ("sűrűsége") csökken, csak speciális vizsgálat segítségével deríthetjük ki.

Az esetleges tünetek, például a fájdalom, csak előrehaladott csontritkulás esetén jelentkezhetnek, és az is könnyen előfordulhat, hogy csak a csonttörést követően derül ki, hogy valakinek csontritkulása van.

Maximum a csontja törhet el valakinek

A csontritkulás valóban nem "halálos" betegség, ám mégis rendkívül fontos foglalkozni vele. Egyrészt, minél idősebb valaki, annál nehezebben épülhet fel egy-egy csonttörésből.

Nemcsak a gyógyulási idő lehet hosszabb, de sokkal gyakrabban jelentkezhetnek szövődmények is, például mélyvénás trombózis, embólia, tüdőgyulladás vagy egyéb nozokomiális, vagyis kórházi eredetű fertőzés.

Forrás: EgészségKalauz