Ezeket látta már?

Pajzsmirigyzavar: csontritkulást is okozhat

pajzsmirigyzavar, pajzsmirigy, TSH, alulműködés

A pajzsmirigyzavarok tünetei igen változatosak, hiszen a szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak. Nem véletlen az, ha valakinek valamilyen általános jellegű problémája van - hajhullás, menstruációs zavarok, rossz közérzet, stressz, depresszió -, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigy betegség után kutakodni.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, hogy bizony a csontritkulás hátterében is húzódhat a mirigy elégtelen vagy túlzott hormontermelése.

Miért lép fel csontritkulás?

A csontritkulás több okra vezethető vissza: a túl lassú csonttermelődésre, a túl gyors csontpusztulásra, valamint a rossz minőségű csontok képződésére. Lényegében a csontritkulás akkor kezdődik, amikor a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése.

Csontritkulással elsősorban a klimax után találkozni, amikor lecsökken az ösztrogén mennyisége (az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében). Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét (másodlagos csontritkulás). Ilyen például az anorexia, bizonyos felszívódási zavarok, autoimmun betegségek, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

Pici szerv, sok gond

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, melynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. Ez utóbbi a PTH (parathormon) termelődéséért felelős, ami a kalcium szintjét növeli, míg a foszforét csökkenti. Ha csökken a kalcium szint, úgy a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat- így csontritkulást, rossz minőségű csontokat eredményez. Nem csupán a mellékpajzsmirigy, de a pajzsmirigy zavarai is okozhatnak csontritkulást, ráadásul annak több formája is.

A pajzsmirigy alulműködés esetén csökken a csontok újjáépülése, így több pusztul, mint amennyi keletkezik, mivel a magas TSH negatív hatással van a csontforgalomra. Ráadásul a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok lassabban tudnak beépülni, így megnő a csonttörés rizikója is.

Így kerülheti el a csontritkulást!

Sokan úgy gondolják, hogy ha az alulműködés ilyen problémákat generál, akkor a túlműködés inkább pozitív irányba tolja el a csontok állapotát, de ez közel sincs így. Túlműködés esetén felgyorsul a csontanyagcsere, és bár valóban több csont képződik, de több is pusztul el, mindemellett pedig csökken a csontok ásványi anyag tartalma is, így 10-20 %-kal csökken a csontsűrűség.

Mindezeken kívül érdemes megemlíteni, hogy a pajzsmirigyzavarok gyakran D-vitamin hiánnyal járnak együtt, mely szintén negatív hatást gyakorol a csontok egészségére- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikre kell ügyelni?

Először is fontos, ha valaki csontritkulással, gyakori csonttöréssel küzd, mindenképp gondoljon (mellék)pajzsmirigy problémára is, hiszen, ha fennáll valamilyen zavar, azt kezelni szükséges! Ez fordítva is igaz, vagyis, ha valaki tisztában van a betegségével, rendszeresen járjon el csontritkulás, csontsűrűség szűrésre, valamint ellenőriztesse a D-vitamin szintjét!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: Shutterstock
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához