Mindenki ezt nézi most!

Csípések: megoldások a bolhacsípés, hangyacsípés, poloskacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés tüneteire

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.
Csípések: megoldások a bolhacsípés, hangyacsípés, poloskacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés tüneteire

Sok rovar, egyebek között a hangyák, poloskák, bolhák, kullancsok, szúnyogok képesek csípni. Ezek a csípések általában inkább irritálók mintsem komolyak, és otthon is könnyen kezelhetők. Az AIDS ilyen úton nem terjed.

A hangyacsípés, poloskacsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés tünetei

Kicsi rózsaszín/vörös dudor a bőrfelszínen. A jelenség közepén általában pontszerű, vérzéses szúrcsatorna látszik.Bőrirritáció/viszketés.

A hangyacsípés, poloskacsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés esetleges komplikációi

Kullancscsípés után ritkán vírusos heveny agyvelőgyulladás vagy Lyme-kór (szakaszos lefolyású, szervi tünetekkel járó betegség) jelentkezhet.

Mit tehet Ön hangyacsípés, poloskacsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés esetén

Tisztítsa ki a sebet szappannal és vízzel!Ne vakarózzon, mert a bőr megsérülhet, vérezhet, és fertőzés keletkezhet! Ha nem tud ellenállni a viszketés ilymódon való csillapításának, akkor az ujjak puha részeivel vakarjon, ne a körmökkel!HangyacsípésAlkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!Poloska/bolhacsípésAlkalmazzon antihisztamin (allergia ellenes) krémet a viszketés enyhítésére!KullancscsípésHa a kullancs makacsul kapaszkodik a bőrbe, használjon csipeszt! Az általánosan elterjedt tévhittel szemben nem okoz bajt, ha a kullancs feje bennmarad a bőrben. Fontos azonban, hogy az állat potrohát ne nyomkodja. Használjon antihisztamin tartalmú krémet a viszketés csillapítására!

Mit tehet az orvos hangyacsípés, poloskacsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés esetén

Kezeli a kullancscsípés után esetleg fellépő betegségeket.

A hangyacsípés, poloskacsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés megelőzése

MegelőzésHa piknikezik/füvön ül, terítsen maga alá egy matracot vagy plédet, hogy megelőzhesse a hangyacsípéseket!Részesítse macskáit és kutyáit rendszeres bolhapor kezelésben, hogy megszabadítsa őket a bolháktól!Mossa ágynemű, ill. párnahuzatait rendszeresen, hogy mentessé tegye őket a poloskáktól/bolháktól/tetvektől!Használjon szúnyoghálót, szúnyogriasztót!Kullancsvírus fertőzés megelőzésére létezik védőoltás.

Forrás: EgészségKalauz