A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hasűri terhesség

#hasűri terhesség #terhesség
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A hasűri terhesség a méhen kívüli terhesség egyik formája. Lényege, hogy a magzat nem a méhüregben, hanem a hasüregben, a hashártyák felületén tapad meg és ott fejlődik.

Hirdetés

A hasűri terhesség tünetei

Kezdetben normális terhességi tünetek jelentkeznek. A magzat növekedésével fájdalmassá válnak a magzatmozgások, akut hasi katasztrófa klinikai képe bontakozhat ki.

A hasűri terhesség esetleges komplikációi

Gyakori a magzat elhalása. Élveszületése esetén gyakoriak a magzat kényszertartásból eredő fejlődési rendellenességek (csípőficam, dongaláb, ferdenyak). Az állapot súlyos hasűri vérzés forrása lehet, mely vérzéses shockot, az anya halálát is okozhatja. Gyakori a bélelzáródás (ileusz).

A hasűri terhesség kiváltó okai

Az abdominális graviditás pontos oka nem ismert. Kialakulásának mechanizmusa során elsődleges és másodlagos formákat különítünk el. Elsődleges abdominális terhesség esetén a megtermékenyítés a hasüregben következik be. Másodlagos hasűri terhességet kürtterhesség és tubáris abortusz előzi meg. A hasüregbe kilökődött magzat újra megtapadhat, ez úttal a hashártyák felületén.

Mit tehet Ön hasűri terhesség esetén

Terhesgondozás során hívja fel orvosa figyelmét a fájdalmas magzatmozgásokra és a bélműködés zavaraira.

Mit tehet az orvos hasűri terhesség esetén

A méhen kívüli terhesség diagnosztikájában legfontosabb az ultrahang-vizsgálat. Az abdominális graviditás igazolása egybe hasi műtét indikációját is jelenti anyai életveszély alapján. A kiviselt terhesség esetén a magzat teljesen egészséges is lehet. A méhlepényt nem szokás sebészileg eltávolítani. Idővel spontán vagy gyógyszeres kezelésre felszívódik.

A hasűri terhesség megelőzése

A hasűri terhesség megelőzése ma még nem lehetséges. Az akut hasi katasztrófa megelőzéséhez a korai felismerés létfontosságú, mely hasi vagy hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehetséges.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.