Ezeket látta már?

A diplomások nem félnek a haláltól?

A felsőfokú végzettségűek kevésbé félnek a haláltól, mint azok, akik kevesebb iskolát végeztek. Sőt, a nők többet foglalkoznak a témával, mint a férfiak, ami gyermekeik viszonyát is befolyásolja az elmúláshoz.

A gyerekek 76 százaléka számolt be arról, hogy fél a haláltól, annak ellenére, hogy édesanyjuk kerüli a témát – számol be eredményeiről egy spanyol kutatás, amely a 8-12 éves korosztály érzéseit vizsgálta a kérdésben. A felmérésben 288 gyerek vett részt szüleikkel és tanáraikkal együtt. A Granada Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a felnőttek elképzelései hogyan befolyásolják a gyermekek elképzelései és félelmeit a halállal kapcsolatban.

A diplomások nem félnek a haláltól?

Az eredmények alapján megállapítható, hogy mind otthon, mind az iskolában változásra lenne szükség. Kiderült, hogy minden gyereknek van élménye az elmúlással kapcsolatban, és – főleg a lányok - hisznek a halál utáni életben, és aggódnak miatta.

A tanárok nyolcvan százaléka szerint a halál nem része a tananyagnak. Hatvan százalékuk azonban saját bevallása szerint beszél erről olykor a gyerekekkel, leginkább valamelyik elhunyt rokonuk kapcsán.

A kutatók szerint fontos lenne az elmúlást beépíteni a tantervbe "hogy megtanulják értékelni az életet, és hogy elszakítsuk őket azoktól a félrevezető információktól, amely a médiából árad rájuk. Ezzel segítenénk a gyerekeket, hogy életük során józan elképzeléseik legyenek a halálról, és megkíméljük őket a testi- és lelki egészségüket roncsoló káros hatásoktól."

A felmérés egy másik eredménye szerint a magasan iskolázott szülők kevésbé állnak negatívan a témához. "Ha pedig a halált bemutatnák az iskolában, a gyerekek megközelítése sokkal valóságosabb lenne, és felnőttkorukban elkerülhetnék a gyászfolyamatból adódó problémákat." - írják a kutatók az eredményeket bemutató tanulmányban.

Forrás: Medipress