Ezeket látta már?

A férfiasság ára: a túlzott zsírfogyasztás!

Károsítja a spermiumokat a túl sok zsír. Egy új kutatás szerint a telített zsírokban gazdag étrend károsan hat a spermaszámra. Ha tehát valaki apaságra készül, jobban teszi, ha lemond a reggeli szalonnás tojásrántottáról.

Az egyes étrendek és a férfi termékenység összefüggését vizsgáló eddig legnagyobb szabású tanulmányból az derült ki, hogy a telített zsírokban gazdag étrenden élő férfiak esetében a legalacsonyabba spermaszám és a sperma minősége. A jótékony zsírokat, köztük omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben fogyasztó férfiakban viszont jobb a sperma minősége.

A férfiasság ára: a túlzott zsírfogyasztás!

Az eredmények azért is időszerűek, mert egyre nagyobb az aggodalom a nyugati országokban azzal kapcsolatban, hogy a férfiak spermiumának minősége és mennyisége fokozatosan romlik: egyes kutatások azt mutatták, hogy az elmúlt hatvan évben több mint felével esett vissza az átlagos spermaszám. A becslések szerint a mesterséges megtermékenyítést kérő párok férfi tagjainak 30 százaléka szubfertilis (csökkent nemzőképességű), 2 százaléka pedig teljesen meddő.

A Human Reproduction szaklapban publikált kutatásban a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói Jill Attaman professzor vezetésével 99 olyan férfit vizsgáltak, akik termékenységi klinikán igényetek kezelést. Az alanyokat kikérdezték étkezési szokásaikról, elemezték spermamintáikat, és 23 személy esetében a zsírsavszintet is mérték. A zsírfogyasztás mennyisége alapján három csoportra osztották a résztvevőket.

Az eredményekből az derült ki, hogy a legzsírosabb étrenden élőkben 43 százalékkal volt alacsonyabb a teljes spermaszám és 38 százalékkal alacsonyabb a spermiumok koncentrációja, mint azokban, akik a legkevesebb telített zsírt fogyasztották. Azt is kimutatták, hogy a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztó férfiakban 1,9 százalékkal több megfelelő formájú spermium mutatható ki, mint azokban, akik a legkevesebb ilyen zsírt fogyasztják.

Jill Attaman professzor úgy foglalta össze a kutatás eredményeit, hogy a telített zsírok mennyiségének csökkentésével a férfiak nem csak általános egészségi állapotukat javíthatják, hanem termékenységüket is fokozhatják.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához