Ezeket látta már?

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?

A hiányzó hallás "helyét" másra használhatja az agy. Az agy újrahuzalozhatja süket embereknél azt a területet, melyet a hallásra használna, így javítva a látást - vélik állatkísérleteik alapján kanadai kutatók.

A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban vasárnap ismertetett tanulmányban születésüktől süket macskákon vizsgálták az elmélet helyességét a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársai - idézte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?

Megfigyelések szerint jobb a periférikus látása a születésüktől süket embereknek, míg a születetten vakoknak más érzékelésük, például a hallásuk vagy a tapintásuk javul az agyi kompenzáció következtében.

A macskákkal végzett kísérletekben a normál látással még éppen csak látható periférián villogott fény az állatok mellett. Amikor az általában hallásra használt agyterületet átmenetileg működésképtelenné tették a süketen született macskáknál, egyúttal a feljavult periférikus látás is kikapcsolt. Tovább szűkítve a vizsgálatokat, a kutatók megállapították, hogy a ki-bekapcsolt agyterület az auditív érzékelésen belül a periférikus hallásnak felel meg.

Mint Stephen Lomber kutatásvezető kiemelte, "az agy igen hatékony, nem vesztegeti el a kihasználatlan helyeket", hanem kompenzálja a veszteséget egy másik, hasznosítható érzékelési terület erősítésével. Egy hallásában korlátozott embernek előnyös például, ha korábban észreveszi az oldalról érkező autót - magyarázta a szakember.

Forrás: MTI