Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Ezért üt jobban az alkohol a repülőgépen - inkább ne ezzel csökkentse szorongását

alkohol repülőgép repülés szorongás részeg

Ön is szokott alkoholt fogyasztani repülés előtt vagy közben? Inkább ne tegye!

A repüléstől való félelem igen erős és kínzó tud lenni, ám sok esetben nem tudunk - vagy nem akarunk - máshogy eljutni idegen országokba, távoli földrészekre. Sokan ilyenkor a szorongás csökkentése érdekében alkoholhoz nyúlnak, ám ez nem a legjobb megoldás, hiszen a felhők között máshogy hat ránk, mint egy sima szombat esti mulatozás során.

Rossz hatással van a szívre

Az alkohol alapból negatív hatást gyakorol a szív-és érrendszer állapotára, ám kb. 11 000 méteres magasságban még inkább. Kutatások szerint az italozás csökkenti az oxigén mennyiségét a vérben és növeli a pulzusszámot, még fiatal és egészséges embereknél is.

Részegebbnek érzi magát

A szakértők úgy vélik, hogy az utastér nyomása miatt részegebbnek érezheti magát a repülőn, mint máskor, mivel ez felgyorsíthatja a mérgezéses folyamatokat.

- Repülőgép utasterében a légköri nyomás alacsonyabb, mint általában. Ez a csökkent nyomás azt jelenti, hogy a szervezet nehezebben veszi fel az oxigént, ami szédülést vagy hipoxiát okozhat. Az alacsonyabb véroxigénszint miatt pedig ugyanannyi alkoholtól részegebb lehet a magasban mint a földön - magyarázza Dr. Clare Morrison, a MedExpress háziorvosa.

Mindezek mellett az alkohol fokozza a dehidratáltságot a gépen, ami még inkább hozzájárul ahhoz, hogy erősebben jelentkezzenek az ital hatásai.

Ami az alkohol típusát illeti, érdemes lehet elkerülni a szénsavas italokat (például a pezsgőt), mivel egyes kutatások szerint ezek gyorsabban növelhetik a vér alkoholszintjét, így hamarabb érezheti részegnek érzi magát.

Kiszáríthatja a bőrét

Az utastér levegője köztudottan száraz, ami dehidratációt okozhat a bőrben (is). Az alkohol ezt még inkább fokozhatja, ami miatt a bőr szárazzá, viszketővé válik.Ám az ital nemcsak dehidratál, hanem egyéb problémákat is okozhat, például fokozhatja a rosacea fellángolását, valamint vízvisszatartást is eredményezhet az arc szöveteiben, aminek következtében az puffadtabbá válik.

Puffadás és emésztési problémák

Repülés során légnyomás gyors változásai miatt, puffadás, fokozott gázképződés léphet fel, melyet az alkohol csak fokozhat. Ez részben annak tudható be, hogy az alkoholtartalmú italok jellemzően szénsavasak és/vagy magas cukortartalmúak, ami fokozott gáztermeléshez vezethet a szervezetben.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis az egyik legfélelmetesebb egészségügyi probléma, mely repülés során felléphet. Ennek oka az utastérben lévő alacsony páratartalom, a megváltozott nyomás, a kiszáradás és a sok ülés. Mindössze három óra utazás is elegendő ahhoz, hogy megnőjön a trombózis kockázata, melynek esélyét az alkohol csak még tovább fokoz, mivel növeli a dehidratációt, ami a vér besűrűsödését okozza.

Mivel enyhítse alkohol helyett a szorongását a repülőn?

Az alkoholt azért szokták fogyasztani repülőút előtt - illetve közben -, mert növeli a szerotonin szintjét. Ez kezdetben bár ellazít, ám, amint elhagyja a szervezetet, még jobban pánikba eshet. Lényegében az agy megpróbálja visszaállítani a neurotranszmitterek egyensúlyát a normál szintjükre, ami a dopamin csökkenését és a klasszikus „szorongás” érzését okozhatja. Éppen ezért sokan ekkor egy másik pohár után nyúlnak, ami nem jó ötlet.

Szerencsére rengeteg alkoholmentes alternatíva létezik a szorongás enyhítésére. Ilyen például az ashwagandha, a golgotavirág, a citromfű, a kamilla és a levendula is. Amennyiben súlyos szorongással küzd, úgy forduljon szakemberhez, aki az útra megfelelő készítményt ajánlat, ráadásul segítségével különböző nyugtató technikákat is elsajátíthat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így járhat az, aki alkohol mellé fájdalomcsillapítókat is szed

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához