Ezeket látta már?

Autóbalesetek áldozatai - elhízott emberek?

Az autóbalesetek áldozatai el vannak hízva! A túlsúlyos embereknek számos egészségügyi problémával kell megküzdeniük. Most azt is hozzáadhatjuk a listához, hogy autóbaleset esetén nagyobb eséllyel halnak meg.

A mérsékelten és a nagyon súlyosan elhízott embereknek számos egészségügyi problémával kell szembenézniük: a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, az agyi érkatasztrófával, az epehólyag betegséggel, és így tovább.

Autóbalesetek áldozatai - elhízott emberek?

A Buffalo Orvostudományi Egyetem kutatója, Dietrich Jehle által vezetett, az American Journal of Emergency Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a mérsékelten elhízott autóvezetők esetében huszonegy százalékkal magasabb, a nagyon súlyosan elhízottak esetében, pedig ötvenhat százalékkal magasabb a halálozás kockázata.

Érdekes, a sovány és a normális testsúlyú autóvezetők esetében némileg magasabb kockázatot állapítottak meg, mint az enyhén elhízott autóvezetők esetében. Jehle szerint a karambolok súlyossága és mintái különböző biomechanikai tényezők együttesétől függnek, a testtömeg a baleset eredményére gyakorolt hatását azonban eddig nem vizsgálták. A törésteszt bábuk értékes adatokkal láttak el bennünket azzal kapcsolatban, hogyan reagál az emberi test a karambolokra, ezek azonban általában normális testsúlyú emberek mintájára készültek.

Amennyiben a bábuk jobban hasonlítanának a túlsúlyos amerikai társadalom tagjaira, a kutató szerint még további előrelépéseket lehetne elérni az autók tervezésében, ami a halálozási arány csökkenéséhez vezethet.

Jehle többek között azt javasolja, hogy a gyártók bővítsék az állítható ülések mozgásterét, a mérsékelten és súlyosan elhízott embereket, pedig arra kellene ösztönözni, hogy vásároljanak nagyobb autókat, amelyekben nagyobb a hely az ülés és a kormányoszlop között. A kutató szerint az autógyártóknak kövér bábukkal kellene tesztelniük a gépkocsik belső tereit, mert ezzel javítani lehetne a biztonságot abban az amerikai társadalomban, ahol az emberek egyharmada elhízott.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához