Mindenki ezt nézi most!

Az alternatív dohánytermékek ugyanúgy nikotinfüggőséget okoznak!

Az alternatív dohánytermékek ugyanúgy nikotinfüggőséget okoznak!

„A nikotin függőséget okoz, bármit is szívsz!” – hívják fel a figyelmet az alternatív dohánytermékek ártalmaira az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai.

Az új típusú, füstmentes dohánytermékeket a legtöbb fiatal kevésbé tartja károsnak, mint a hagyományos cigarettát. Pedig – egyéb összetevőktől függetlenül is – a termékekben található nikotin a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan egészségkárosító hatású és ugyanolyan függőséget okoz.

A dohányipari termékek évente 8 millió ember életét követelik világszerte

A dohányzás korlátozására irányuló törvények és szabályozások is megnehezítik a dohányipari szereplők dolgát, ráadásul az egészségnevelő és prevenciós programoknak köszönhetően ma már a legtöbb ember – köztük a fiatalok is - tisztában vannak a hagyományos cigaretta egészségre gyakorolt végzetes hatásával. A gyártók új termékek bevetésével próbálják piaci jelenlétüket biztosítani, ilyen termékek az elektronikus cigaretta, a nikotinos tasak, illetve a hevített dohánytermékek, amelyek számos ízben, letisztult formatervezéssel, és csökkentett egészségkárosodást hangsúlyozó üzenettel kecsegtetnek. A korábban nem dohányzó fiataloknak is csábító az alternatív dohánytermékek használata, amelynek eredményeként ugyanúgy tartós nikotinfüggőség alakul ki.

Koronavírus: ha dohányzik nagyobb eséllyel kerülhet intenzívre - kattintson!

Kevésbé hiszik ártalmasnak az elektronikus cigiket

A tavaly elvégzett Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés eredménye is igazolta, hogy a 13-15 éves korosztályban egyre elterjedtebb az elektronikus dohányeszközök használata: míg 2016-ban 23% nyilatkozott úgy, hogy használt már ilyet, 2020-ban ez 32%-ra növekedett, ezzel párhuzamosan a kipróbálók átlagéletkora is csökkent 14-ről 13 évre. Összességében elmondható, hogy a megkérdezettek 12%-a használ valamilyen gyakorisággal elektronikus cigarettát – 20%-nak van sajátja, 61% barátja, vagy osztálytársa, 10% pedig szülei eszközét veszi kölcsön erre a célra.

A gyártói kommunikációnak és az internetes kampányoknak köszönhetően nemcsak a legfiatalabbak között, hanem a 18-34 éves korosztályban is egyre magasabb az e-cigaretta használata, ők elsősorban a hagyományos cigarettával szemben kevésbé ártalmasnak vélt hatás miatt váltanak. Pedig az e-cigaretta káros hatása bizonyított, és a belélegzett aeroszol légutakat, valamint érrendszert károsító hatása mellett a nikotin függőséget okozó hatása is érvényesül.

A nikotin az egyik legaddiktívabb szer, a nikotinfüggés a használat során már pár alkalom után kialakul, amelyhez a szer utáni sóvárgáson túl az olyan, tinédzser korban tipikus lelki tényezők is hozzájárulnak, mint a valahová tartozás igénye, a negatív érzelmekkel való küzdelem, illetve a kevés örömforrás. A nikotin sajátossága, hogy bevitele során olyan hormonok szabadulnak fel az agyban, amelyek jutalomérzetet váltanak ki a felhasználóban, ezáltal előidézve az újbóli használatot. Az agy azon része, amely a döntéshozatalért, a figyelem irányításáért, a tervezésért, a koncentrációs képességért, és a döntési helyzetekben a késztetéseknek - például a dohányzással is összefüggő sóvárgásnak - való ellenállásért felelős egészen a húszas évek közepéig aktív fejlődésben van. Így fiatalkorban különösen fontos, hogy a fejlődésben lévő agyat ne tegyük ki a működésére káros hatásoknak, mivel az érzékenyebb és sérülékenyebb a nikotin káros hatásaival szemben.

Függőség helyett függetlenség

A Korányi Intézet által most útjára indított „Függőség helyett válaszd a függetlenséget!” kampány küldetése a fiatalok edukációja. A hangos dohányipari kommunikáció félrevezetheti a fiatalokat, amelynek köszönhetően a legtöbben azt hiszik, hogy az alternatív dohánytermékekkel - amikor a nikotin nem a hagyományos cigarettafüsttel kerül a szervezetbe - nem ártanak az egészségüknek. A figyelemfelhívó kezdeményezés célja megmutatni a fiataloknak, hogy az egészségkárosító hatás mellett a nikotinfüggő ember nem igazán szabad, hiszen a nikotintartalmú termék irányítja az életét.

Ezen az 5 fázison megy át az, aki le akarja tenni a cigarettát - olvasson tovább!

A leszokásban hatékony segítséget nyújt az intézet „Gond? Egy szál se!” elnevezésű telefonos alkalmazása, amely hosszú távon segíti a dohányost a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében.

További információért kattintson a www.eljtisztatudovel.hu weboldalra.

Forrás: Shutterstork.com