Ezeket látta már?

Koronavírus: ha dohányzik nagyobb eséllyel kerülhet intenzívre

dohanyzas_humicin_2

A dohányosok jóval nagyobb eséllyel kerülnek intenzívre, ha koronavírussal fertőződnek meg.

Egy friss tanulmány szerint a dohányosoknak sokkal nagyobb esélye van elkapni a koronavírust, mint azoknak, akik nem cigarettáznak. A tanulmányról a The Guardian számolt be.

Ugyan az már jó ideje egyértelmű, hogy a dohányzásnak súlyos egészségkárosító hatásai vannak, mint amilyen a szívbetegségek, a daganatos betegségek, de a Covd-19 okozta betegségre való nagyobb hajlamot még csak most bizonyították.

Dr. Ashley Clift, az Oxfordi Egyetem kutatója és kollégái vizsgálták meg azokat az egészségügyi nyilvántartásokat, amiket a háziorvosok vezetnek a betegeikről, emellett a koronavírus tesztek eredményeit, a kórházi kórlapokat, és a halotti anyakönyvi kivonatokat is bevonták a kutatásba. Több, mint 400 ezer ember adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azok, akik dohányoznak 80 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek intenzívre a Covid miatt, és nagyobb volt a kockázat a fertőzés esetén is.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy azok is nagyobb eséllyel fertőződnek meg, akik hajlamosak a dohányzásra: 45 százalékkal magasabb arányban lehetnek koronavírusosak, és 60 százalékkal nagyobb eséllyel kerülhetnek kórházba.

Dr. Ashley Clift szerint az eredmények azt mutatják, hogy a dohányzás összefügg a koronavírus-fertőzés kockázatával.

Olvasson tovább! Ezen az 5 fázison megy át az, aki le akarja tenni a cigarettát

Jelenleg évente körülbelül 5 millióan halnak meg a dohányzás okozta szövődmények miatt, azonban 2025 és 2050 közötti időszakban ez a szám akár a duplájára is emelkedhet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához