Ezeket látta már?

Az egészséges immunrendszer miatt találjuk szépnek az arcot

szépség, immunrendszer, vonzerő, fagociták

Az arc szépsége és az immunrendszer egészsége összefügg – már kutatás is igazolja.

Az egészségesen működő immunrendszer és a szépnek ítélt arc együtt jár,- vonható le a merész következtetés texasi kutatók friss vizsgálati eredményeiből. Néhány kutató szerint ugyanis a vonzónak tartott arcvonások valójában a jó egészség egyfajta jelzői lehetnek.

A szépség belülről fakad, ismert a mondás

Való igaz. Már csak az a részlet várt megválaszolásra, hogy a génekre vagy valami másra vezethető vissza az arc szépsége. A legfrissebb humán vizsgálati eredmények alapján úgy tűnik, hogy megvan az arc szépsége mögött megbújó (egyik) faktor, ami nem más, mint az egészségesen működő immunrendszer.

Érdekes és hosszúra nyúló, filozofikus gondolatokat indíthat el az, ha utánagondolunk annak, hogy mi miatt találjuk az egyik ember arcát vonzónak és szépnek, míg más arcát miért nem. Nem zárható ki, hogy az arc szépnek minősítése hátterében meghúzódik egy olyan érzékelés is, ami során az illető „szép arcú” személyt egészségesnek, erősnek, szaporodásra képesnek ítéljük meg. Vagyis: egy szépnek ítélt archoz erős szervezetet és egészséges immunrendszert társítunk - legalábbis a tudatalattinkban. Másként közelítve az összefüggést: lehetséges, hogy azért talál az ember egy arcot szépnek, mert érzi, hogy az arc mögött egészséges, fajfenntartásra képes és családfenntartásra alkalmas test és immunrendszer áll, aminek kétségkívül nagy az evolúciós jelentősége.

Az arc szépségének a megítélése alig változott az évszázadok során

Az arc szépségének megítélésben életkorbeli, nemi, kulturális és személyes tényezők is szerepet kapnak. Azonban, talán elsőre meglepő, de nagyjából ugyanazokat az arcokat találta az ókori vagy a középkori ember is vonzónak, mint amit a XXI. században élő. Az arc szépségének a definíciója ilyen módon nem a XXI. századi nyugati média sugallta kép. A szimmetrikus arcformát, a nyílt tekintetet, a nagy, pirosas ajkakat, a tiszta bőrt az emberiség történetében mindig is a szépség megnyilvánulásainak minősítették.

USA-beli kutatók nemrégiben az arc szépsége és az immunrendszer állapota közötti kapcsolatot boncolgatták. A vizsgálatukban egyrészt, fényképek alapján megítéltették az emberekkel azt, hogy egy-egy arcot szépnek vagy kevésbé szépnek, netán visszataszítónak találnak. Másrészt pedig, a fényképes arcokhoz „tartozó” emberek vérmintáit vetették alá vizsgálatoknak. A vizsgálatok során – többek között - az immunrendszer aktivitását, baktériumokkal, illetve vírusokkal való megküzdő-képességét is mérték, számszerűsítették.

Aki jól megküzd a baktériumokkal, az szép?

Meglepő eredmény született: akiknek az arcát szépnek találták, azoknak a vérében magasabb volt a fagocita-sejtek száma, mint azoknál, akiknek az arcát nem találták szépnek. Az eredmények értelmezéséhez tudni kell, hogy a fagocita-sejtek azok a sejtek, amik a szervezetbe jutó baktériumok ellen képesek küzdeni.

A vélt összefüggés tehát a következő: a szépnek mondott arcú egyének vére nagyobb arányban pusztítja el a kórokozó baktériumokat, mint a kevésbé szépnek ítélteké. Mindez arra is utalhat, hogy az emberek azokat az arcokat találják szépnek, amely arcok mögött erős, a baktériumokkal megküzdeni képes szervezet van jelen.

Ez is érdekelheti:

Ennek a lehetséges összefüggésnek az antibiotikumok előtti érában különös jelentősége lehetett a párválasztásban,- viszik tovább a gondolatot a kutatók. Mindenki igyekezhetett a bakteriális fertőzéseknek ellenálló, és az ellenálló-képessége miatt szépnek talált partnerre lelni.

Érdekes és elgondolkodtató, hogy a vírusokkal „harcoló” immunrendszer vonatkozásában nem tártak fel a tudósok a szépség és az immunműködés közötti kapcsolatra utaló szálakat.

Aki szép, az erős immunrendszerű is

Az, hogy a szépség és az egészség összefügg, már régóta sejtették a kutatók. Most, a texasi kutatóknak köszönhetően ez bizonyos vonatkozásokban igazolást is nyert.

Kérdések azonban maradtak. Arról például nem szól a fáma, hogy ha megerősíti valaki az immunrendszerét, akkor attól szebb lesz-e.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://royalsocietypublishing.org/doi/pdf/10.1098/rspb.2021.2476

Forrás: egeszsegkalauz.hu