Ezeket látta már?

Hirdetés

Így függ össze nőknél az immunrendszer állapota a hüvelygombával (x)

Hogyan függ össze egy hüvelyfertőzés az immunrendszerrel?

Sok nő számára a hüvelygomba az örök mumus: mindig rosszkor jön, tönkreteheti a vakációt vagy a szerelmes hétvégét, a kellemetlen tünetek pedig a mindennapokat is megkeserítik. Ez az intim panasz gyakran alakul ki olyankor, amikor valamiért éppen meggyengül a szervezetünk immunvédekezése. Nem árt tehát tudni, miként érdemes kezelnünk a panaszokat!

Ezek a hüvelygomba tünetei

Négyből három nő átéli a hüvelygomba okozta kínzó panaszokat legalább egyszer élete során, és sokaknál később is visszatér ez a probléma. Jellegzetes tünete a szinte elviselhetetlen viszketés és égő érzés a hüvelyben, a gyulladás, a kipirosodás, valamint a darabos-szemcsés állagú, sárgásfehér színű, szagtalan hüvelyi folyás.

Örök kérdés: mi okozza a hüvelygombát?

Tévhit, hogy a gombás hüvelyi fertőzést csak valahonnét „összeszedni” vagy „elkapni” lehet, a Candida gomba ugyanis alapesetben is jelen van a normál hüvelyflórában, csak éppen nem okoz panaszt mindaddig, amíg valamely okból túl nem szaporodik. A Candida elszaporodását sok minden előidézheti, így bizonyos gyógyszerek, például hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, egyes betegségek (pl. diabétesz), illetve ha túl szűk alsóruházatot hordunk, amelybe könnyen beleizzad az altest, hiszen a nyirkos közeg kedvezhet a gombák növekedésének. De hajlamosít a hüvelygombára minden olyan körülmény, amely miatt megbomolhat az intim flóra kényes biológiai egyensúlya, sőt az is számít, hogy az immunrendszerünk éppen milyen állapotban van.

Ne gyengítsük az immunrendszerünket!

Megoszlanak a vélekedések arról, hogy az egyén képes-e „erősíteni” a saját, meglévő immunrendszerét. Az viszont nem kétséges, hogy ártani ezen a téren minden bizonnyal tudunk önmagunknak, legfőképpen az életmódunkkal. Például a túl sok szénhidrátot és cukrot tartalmazó ételek egyrészt hizlalnak, másrészt az elhízott emberek szervezetében állandó kisfokú gyulladás alakul ki, ami miatt máris kevesebb energia jut az egyéb védekezési funkcióikra.

Az úgynevezett „Candida-diéta” sikerének valódi titka, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok kiiktatása révén javul az immunállapot, aminek köszönhetően az illető máris kevésbé lesz fogékony a hüvelygombára. A túlzott stressz ugyanezen okokból jelent kockázati tényezőt, nem véletlen tehát, hogy hajszolt életmód mellett a hüvelygomba is nagyobb valószínűséggel zavarja meg a mindennapokat.

Mit tegyünk, ha mégis megvan a baj?

A gombás hüvelyfertőzés tüneteit észlelve a legjobb, ha minél előbb felkeressük a nőgyógyászunkat, aki előírja számunkra a megfelelő terápiát. Szinte minden esetben szükség lesz helyi, kiegészítő kezelésre is, amelyhez a Micovag Plus hüvelykúp hasznos segítségünkre lehet.

A Micovag Plus hüvelykúp tejsav- és bórsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely egészséges, savas kémhatását, ami hasznos a mikroorganizmusok megtelepedése ellen. Összetételét tekintve egyedülálló, vény nélkül kapható készítmény, amely a kamillából származó bizabolol összetevővel a gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához